Yükleniyor...
BODRUM HÂKİMİ – BODRUM TÜRKÜLERİ VE OYUNLARI
BODRUM HAKİMİ MEFHARET HANIM
Belgesel Tarih Yazarı Dr. Halil Atılgan tarafından kaleme alınan “Bodrum Hâkimi – Bodrum Türküleri ve Oyunları” adlı eser, Bodrum Belediyesi ve Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın katkılarıyla yayınlanmıştır…
Dr. Halil Atılgan’ın kitabının arka kapağında şu ifadeler yer alıyor…
“Evet, Bodrum Hâkimi Mefharet Hanım 17. 5. 1954 tarihinde, Pazar günü, Ramazan Bayramına birkaç gün kala kalemi kırmış, kendi idam cezasını kendisi vermiş, 24. 9. 1951 tarihinde Bodrum’da başlayan hakimlik görevi de böylece sona ermişti.
O artık yoktu. O; sözünü yerine getiren, nişanlısına kavuşan yeni bir hayatın Mefharet Hanım’ı. Türkülerde yaşayacak, Çelik Amca’nın sazından çıkan nağmelerle hayatını sürdürecek bir Bodrum Hâkimi’ydi. O artık kara toprağın geliniydi. Ben, Bodrum Hâkimi türküsüyle 1965 yılında Çengel’in yalnız gecelerinde tanışmıştım. Bodrum Hâkimi’ni araştırdıktan sonra da, “Çengel Gecelerinde Bodrum Hâkimi” yazısıyla konuyu dile getirmiş, sonunu da aşağıdaki satırlarla bağlamıştım. Hakim Hanım konusunu yine aynı satırlarla bağlamak istiyorum.
Bodrum Hâkimi Mefharet Hanım’ı, Bahçivan veya Asarlı Ahmet olarak bilinen kardeşi Ahmet Abdülhadi okutun Bodrum’da iz Bırakanlar takviminde Hâkim Hanım’ın doğumu 1906 olarak gösterilmişse de Erdek Nüfus kütüğünden aldığımız kayıtlara göre Hâkim Hanım 2.3.1914 tarihinde İzmir/de doğmuştur. Adı Fatma Mefharet Tüzün’dür. 1942 yılında verdiği veraset ilâmından Cumhuriyet Savcılığı İstanbul Ceza Evinde Hâkim adayı olduğu anlaşılmaktadır. Hukuk Fakültesini bitirdiği, ilk göreve nerde ne zaman başladığı tespit edilememiştir. Ancak uzun müddet Kütahya Tavşanlı’da Hâkim olarak görev yapmış, orada da gönüllere taht kurmuş, Bodrum’a tayin olduğunda halk arkasından çok gözyaşı dökmüş, büyük bir törenle 1951 yılında Bodrum Hâkimi olarak uğurlanmıştır. İşte bu uğurlamayla Hâkim Hanım’ın gönül defterin yeni bir sayfa açılmış, dillere destan olmanın sınırına biraz daha yaklaşmıştır.
At sırtında keşiflere gidişiyle, adaletiyle, dürüstlüğüyle, insanları sevmesiyle gönülleri fethetmiş, ünü Bodrum ve çevresine yayılmış.
Bodrum onunla, o Bodrumla güzellikler yaşamış. Her insan gibi sevmiş sevilmiş. Yalnızlığını, sevgisini şarkılarla, türkülerle paylaşmış. Ama ne yazık ki yüreğine düşen sevdaya yenik düşmüş. Gerek Tavşanlı’da gerekse Bodrum’da gönüllere taht kuran Bodrum Hâkim’i Mefharet Hanım 1914 yılında başladığı ömür yolculuğuna 17.5.1954 tarihinde son noktayı koymuş. Yakınları almış götürmüşler cenazesini Bodrum’dan. Mezarı İstanbul’da.
İşte o gün bu gün Mefharet Hanım öleli tam 66 yıl olmuş. Dile kolay. Bir değil, beş değil 66 tane yıl. Ömrün yarısından fazla. Ama yıllar unutturamamış onu. Zaten hiç ölmemiş ki. Sevenlerinin gönlünde hep yaşamış… O artık efsane bir Bodrum Hâkimi. Çiftlik köyünden Çelik Amca’nın (Mustafa Bacaksız) telinde “Nasıl attın Mefharet Hanım ipe kendini” diyen bir Bodrum Hâkimi. O artık bir efsane. Ölmeden bir gün önce, gece Milas’a Bestekâr Zeki Duygulu’nun konserine giden, Uslu Dur Kadınım Çıldırtma Beni adlı şarkıyı aynı programda üç defa okutan bir Bodrum Hakim’i. Bu satırları yazan, 1966 yılında Kastamonu’nun Azdavay ilçesinin, Çengel köyünde çiçeği burnunda bir öğretmenin gecelerinin konuğu. Odada 1963 model pikabın iğnesiyle ses bulan bir Bodrum Hâkimi.
“Bodrumlular erken biçer ekini
Feleğe kurban mı gittin Bodrum Hâkimi”
dizeleriyle haykıran, türkülerimizin nasıl yakıldığını, günümüze kadar da nasıl ulaştığını kanıtlayan Bodrum Hâkimi. O: Kısaca türkülerimizin geçmişiyle geleceği arasında bir köprü. O: Artık türkü olan bir Bodrum Hâkimi.”
Türkü olmuş bir hakim hanım ve nesilden nesile yüreklere işleyerek taşınan bir hikâye…
Bodrum Hakimi