Çin’in Uygur Soykırım Politikasının Mimarı, Eski Devlet Başkanı Jiang Zemin Öldü

1993-2003 yıllarında Çin'i yöneten Jiang Zemin'in, 30 Kasım günü Pekin'de hayatını kaybettiği bildirildi. Jiang Zemin, Devlet Başkanlığı görevinde iken 15 Mart 1996'da çıkardığı 7 No'lu Gizli Belge ile Çin yönetiminin Uygurlar'a yönelik uyguladığı baskı ve zulüm politikasının temellerini atmıştı.


Çin Halk Cumhuriyeti’nin beşinci Devlet Başkanı Jiang Zemin, 1989-2002 yıllarında Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve 1993-2003 yıllarında ise Çin Devlet Başkanı idi.

Jiang Zemin, 1989 yılında  Tiananmen Meydanı Gösterileri ve Demokrasi Hareketi sırasında, eski Çin lideri Deng Shaoping’in siyasi desteğini alarak iktidara gelmişti. Jiang o sırada  Şanghay’da Komünist Parti lideriydi.

Çin’in kapitalist piyasa ekonomisine geçişini sürdüren ve 1990’dan 2004’e kritik geçiş döneminde iktidarda olan Jiang Zemin’in, insan hakları ve demokrasi sicili parlak olmadı. Özellikle, Devlet Başkanlığı görevi sırasında 1996 yılında ÇKP’nin çıkardığı 7 Numaralı Gizli Belge ile Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara yönelik uygulamaya koyduğu ağır baskılar hafızalardan silinmedi. Jiang Zemin, Uygurları “Çin’e  yönelik asıl tehlike etnik ayrılıkçılıktır.” sloganı ile açıkça hedef  göstermişti.

Çin devlet basınında yayınlanan haberlere göre, 96 yaşında olan Jiang Zemin bir süredir hastanede tedavi görüyordu.

Çin’in 7 No’lu Gizli  Belgesi Nedir?

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, 19 Mart 1996 tarihinde “Xinjiang’da İstikrarın Korunması” konulu özel  gündemle bir toplantı yapmış ve önemli kararlar almıştı. Bu özel  toplantıda alınan kararlar, on madde halinde  “Şinjiang’da İstikrarın Korunması için 07 Numaralı Belge” gizli kaydı ile yayımlanmıştı. Bu gizli kararın 9 ve 10. maddeleri şu çarpıcı ifadelerden oluşmaktadır:

  • 9. madde:  Çin’in toprak bütünlüğü ve Xinjiang’in istikrarı  için en büyük tehdit ve tehlike Kazakistan ve Türkiye’dir. Bu ülkelere kümelenen ayrılıkçı “Doğu Türkistan Güçleri” ülkemizin istikrarını bozmak için çalışmaktadır. Bu şer güçler Çin  için en önemli ve büyük tehlikedir.
  • 10. madde: Kazakistan ve Türkiye’deki Doğu Türkistan ayrılıkçı güçlerinin güçlenmemesi ve bir araya gelmemesi için  bu örgütlerin içine özel elemanlar yerleştirilmeli ve birleşmeleri önlenmelidir.Bu şer güçlerin birleşerek sözde Şarkî Türkistan Meselesi’nin uluslararası bir etkin güç haline getirmemeleri için  BEDELİ NE OLURSA OLSUN her türlü tedbirler  alınmalıdır.

 

Kaynak: http://www.uyghurnet.org/uygur-soykiriminin-temellerini-atan-cinin-eski-devlet-baskani-jiang-oldu/ (05/12/2022)

Yazar

Kâmil Engin

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar