Esad’dan Kürt açılımı

 15.04.2011   Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, doğudaki Hasaka bölgesinde yaşayan Kürtlere vatandaşlık haklarının iade edileceğini açıkladı. 1962’de yapılan nüfus sayımından sonra birçok Kürdün vatandaşlığı geri alınmıştı. 23 milyon kişinin yaşadığı Suriye’de Kürtler nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.Kürtler, ayrımcılığa uğradıklarını söylüyorlar. Demokrasi yanlısı göstericilerin baskısı altındaki Esad Salı günü Hasaka’da Kürt liderlerle bir araya gelmişti. Ancak Kürt […]


Paylaşın:

 
15.04.2011 
 
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, doğudaki Hasaka bölgesinde yaşayan Kürtlere vatandaşlık haklarının iade edileceğini açıkladı. 1962’de yapılan nüfus sayımından sonra birçok Kürdün vatandaşlığı geri alınmıştı.

23 milyon kişinin yaşadığı Suriye’de Kürtler nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.Kürtler, ayrımcılığa uğradıklarını söylüyorlar.

Demokrasi yanlısı göstericilerin baskısı altındaki Esad Salı günü Hasaka’da Kürt liderlerle bir araya gelmişti.

Ancak Kürt lider Habib İbrahim, Esad’ın vatandaşlık haklarını teslim eden kararnamesine rağmen hak ve özgürlük mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Kürt lider: Mücadeleye devam edeceğiz

İbrahim Reuters ajansına “Suriye vatandaşlığı zaten her Suriyelinin hakkıdır. Bir lütuf; birilerinin bahşedeceği bir şey değildir. Biz demokrasi mücadelesi veriyoruz” dedi.

Kürtler, geçen haftaya kadar kadar ülkeyi saran ve Esad’ın 11 yıllık iktidarına en ciddi tehdit olarak görülen protesto dalgasında yer almamıştı. Ancak Hasaka ve Kamışlı’da protesto eylemleri yapılmış, göstericiler, “Ne Kürt, Ne Arap… Ulusal birlik hükümeti istiyoruz” sloganları atmıştı.

BBC Şam muhabiri Lina Sinjab’a göre, Esad’ın son kararnamesi protestocuları yatıştırmaya yönelik yeni bir hamle olarak görülüyor.

Esad, reform yanlısı bir çizgisi bulunan eski Tarım Bakanı Adil Safar’ı hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Beşar Esad ayrıca Der’a, Lazkiye ve Duma’daki protesto gösterilerindeki ölümlerin soruşturulması için komisyonlar kurmuştu. Bu komisyonlar, yaklaşık 50 yıldır yürürlükte olan olağanüstü halin kaldırılmasını da inceleyecek.

Bu komisyonlar birçok Kürdün vatandaşlıktan mahrum bırakıldığı 1962 nüfus sayımı da yeniden değerlendirilecek.

Nüfus sayımında 1935’ten beri Suriye’de yaşadığını kanıtlayamayan 100 binden fazla Kürdün vatandaşlığı ellerinden alınmıştı.

Kürtlere göre, bunun amacı Kürt bölgelerinin ‘Araplaştırılmasıydı’.

Bugün Suriye’de 300 bine yakın Kürdün Suriye vatandaşlığı olmadığı, bu kişilerin yabancı ya da “kayıtsız” statüsünde yaşadığı belirtiliyor.

BBC TÜRK

7 Nisan 2011 
 
 

Yazar

Milli Düşünce Merkezi

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar