Yükleniyor...
Almanya’nın Hamburg şehrinde, UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağının (GNLC) yeni üyeleri tanıtıldı. Ağ, 27 ülkeden 55 şehrin daha üye olmasıyla birlikte toplam şehir sayısı 64 ülkede 230’a ulaştı.
Ağın koordinatörlüğünü yapan UNESCO Hayat Boyu Öğrenme Enstitüsü (UIL), ilgili ülkelerdeki UNESCO Ulusal Komisyonları tarafından aday gösterilmesinin ardından yeni üyeleri kabul etti. UNESCO GNLC üyelerinin, hayat boyu öğrenen bir şehir olmak ve topluluktaki herkes için yaşam boyu öğrenme fırsatı sağlamak için net bir vizyonun olması gerekmektedir.
Toplantıda açıklama yapan UIL yöneticisi David Atchoarena, KOVID-19 salgınından dolayı gelecek için acil olarak daha dayanıklı eğitim sistemleri inşa etmek gerektiğini ve insanlığın yarısından fazlası kentsel alanlarda yaşaması sebebiyle şehirlerin bu girişimin merkezinde olması gerektiğini belirtti. 2019-2021 stratejisi çerçevesinde, ağın faaliyetleri yedi temel önceliğe odaklanmaktadır: Sürdürülebilir kalkınma için eğitim, eşitlik ve kapsayıcılık, eğitim planlaması, izleme ve değerlendirme, küresel vatandaşlık eğitimi, girişimcilik, sağlık ve esenlik için öğrenme ve okuryazarlık.
Fergana, hayat boyu öğrenmeyi sağlamak için pandemi süresince çevrimiçi öğrenim programları organize etti. “Okuyucu Okul Çocuğu”, “Okuyucu Aile”, “Okuyucu Öğrenci” gibi yarışmalar düzenlendi. 500.000’den fazla katılımcı bilgileri test edildi. İki yıl önce bölgede 5 yüksek öğretim kurumu varken bugün sayıları 11’e ulaştı. Tüm bu faktörler Fergana’nın, UNESCO GNLC’ nin yeni üye şehri olarak tanınmasında da önemli etkiye sahip oldu.
Bu yıl ayrıca Azerbaycan’dan Bakü, Gence ve Kebele, Türkiye’den ise Afyonkarahisar, Balıkesir ve İzmir UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağının üyeleri arasında yer aldı.
Kaynak: (http://uza.uz/en/society/fergana-becomes-a-member-of-unesco-global-network-of-learnin- 23.09.2020)