Gülen Örgütü: Ezoterik Bir Kült Cemaatin Radikalleşmesi

Genel olarak dini gruplarda radikalleşme kavramı ve özel olarak Gülen Örgütü'nde radikalleşme kavramının işlendiği bir eser. Hem konuya ilgi duyanların hem de bu örgüte karşı bilfiil mücadele edenlerin okuması gereken bir kitap.


Paylaşın:

Konu Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması olunca meseleyi sadece ilahiyat penceresinden değerlendirmek mümkün değildir. Zira söz konusu terör örgütünün faaliyetleri sırf itikadi sapkınlıkları ile izah edilemeyecek kadar karmaşıktır. Üstelik bir darbe teşebbüsünde bulunabilecek kadar donanımlı ve örgütlü.

Kitabın yazarı Hilmi Demir, meseleye aynı anda siyaset bilimi, ilahiyat ve terör açılarından bakabilen nadir yazarlardan bir tanesidir. Çünkü kelam, selefilik, radikalleşme ve terör hocanın çalışma alanlarıdır.

Yazar, bilhassa Gülen Örgütü’nü incelemekle beraber daha geniş anlamda radikalleşme kavramı, kültleşme, dini cemaatlerde ve tarikatlarda grup kimliğinin oluşumu gibi konuları bütün dünyadan örneklerle uzun uzun izah ediyor. Bu bakımdan kitabın ana tezi için sağlam bir teorik zemin çizmiş hem de okuyucuya geniş bir coğrafyadan radikalleşmiş cemaat ya da grupları inceleme fırsatı sunmuş.

Örgütün sempatizan kısmının lider kadrosundan ideolojik ve dini olarak koparılması, yardımsever bir dini cemaat görünümündeki örgütün iç yüzünün ve asıl amacının geniş kitlelere derli toplu bir biçimde ulaşması için gayet iyi bir kaynak kitap.

Gülen Örgütü ile pratik mücadelenin başarıya ulaşması için teorik çerçevenin itinayla çizilmesi ve teoriye iyi çalışılması gerekiyor. Bu bakımdan sadece konuya ilgi duyanların değil bu örgüt ile bilfiil mücadele eden devletin ilgili kurumlarındaki görevlilerin de dikkatlice okuması gereken bir kaynak bu kitap.

Yazar

A. Selim Babaoğlu

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar