Yükleniyor...

Kazak Türklerinin iadesi ertelendi
Asia News sitesinde yer alan haberde daha önce gündem olan Çin’den kaçıp Kazakistan’a sığınan iki Kazak Türkünün Çin’e iadesi ertelendiği bildirildi.
Murager Alimuli 5 yılını Doğu Türkistan’da bulunan soykırım kamplarında geçirmiş ve Kaster Musahanuli’nin sorgusu yapılıp kamplardan bir tanesine gönderilmek üzere sevk edildiğinde ikisi birlikte Çin hükumetince uygulanan insanlık dışı muameleden ötürü Kazakistan’a kaçmışlardı.
Sınırı geçerken yakalanan Kazak Türkleri sığınma talep etmişlerdi.
Kazakistan hükumetinin bu iki Kazak Türkünü Çin’e iade ihtimaline karşılık yüzlerce protestocu toplanıp iki Kazak Türküne desteklerini gösterdi.
Yargılamayı yürüten hakim ifadelerini aldıktan sonra duruşmayı 21 Ocak’a erteledi.
Doğu Türkistan’da yaşayan Kazak Türkleri Uygur Türklerinden sonra ikinci büyük etnik gruptur. Doğu Türkistan’da Uygur ve Kazak Türklerini yanı sıra Kırgız Türkleri gibi başka Türk toplulukları da yaşamaktadır.
Kaynak : (http://www.asianews.it/news-en/Nur-Sultan,-deportation-of-two-Kazakhs-to-China-postponed-48972.html, 07/01/2020)