19.04.2024

2020 Temmuz ayında Doğu Türkistan’da neler oldu?

Uygur Araştırma Enstitüsü 2020 Doğu Türkistan raporunu yayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki uygulamaların yanı sıra dünyada da Doğu Türkistan’la ilgili meydana gelen gelişmeler hakkında döküm veriliyor. Raporu bölümler hâlinde yayımlıyoruz.


100 Türk Avukat Uygurlara yapılan zulme karşı Birleşmiş Milletler’e ortak şikayette bulundu

2020-07-01

“Hukuk ve Görüş Forumu” adına Türkiye’nin çeşitli illerindeki Barolar Birliği’nden 100 Türk avukat, Uygurlara yönelik ciddi zulüm konusunda BM İnsan Hakları Konseyi’ne ortak şikayette bulundu.

Kaynak

Uluslararası Af Örgütünden Çin hükûmetine, “siyasi yeniden eğitim kampları kapatılmalı” çağrısı

2020-07-01

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan yazılı açıklamada, uluslararası kamuoyunun “yeniden eğitim kampları” şeklinde tanımladığı Çin’deki kamplar 3. yılını doldururken, Çin hükümetinin, Uygurlara, Kazaklara ve çoğunluğu Müslüman diğer etnik gruplara yönelik toplu gözaltı, izinsiz gözetim, siyasi telkin ve zorunlu kültürel asimilasyon politikalarını sürdürdüğü belirtildi.

Kaynak

ABD, kamplardaki Uygurların saçlarını ihraç ettiği şüphesiyle Çinli şirketin mallarına el koydu

2020-07-02

ABD’li gümrük makamları, Çinli bir şirketin, Doğu Türkistan’daki “yeniden eğitim merkezi” adı altındaki kamplarda tutulan Uygur Türklerinin saçlarından üretilen ürünlerini ABD’ye ihraç ettiği şüphesiyle 13 tonluk bir sevkiyata el koydu.

Kaynak

Çin’in Uygur Türklerini casus yazılımlarla izlediği iddia edildi

2020-07-02

Siber güvenlik firması Lookout, Çin destekli bilgisayar korsanlarının 2013’ten beri Uygur Türklerini takip ettiğini iddia etti.

Siber güvenlik firması Lookout’un raporuna göre, firmanın istihbarat ekibi, Çin destekli bilgisayar korsanları tarafından oluşturularak Uygurları hedef alan “SilkBean”, “DoubleAgent”, “CarbonSteal” ve “GoldenEagle” adında 4 casus yazılım keşfetti.

Kaynak

ABD, Doğu Türkistan ile tedarik zinciri bağlantıları olan şirketleri ekonomik ve yasal riskler konusunda uyardı

2020-07-02

ABD Dışişleri Bakanlığı, Walmart, Apple ve Amazon gibi önde gelen Amerikan şirketlerini, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile bağlantılı tedarik zincirlerinin sürdürülmesinden kaynaklanan riskler konusunda uyardı.

Kaynak

Doğu Türkistan teşkilatları Çin’i mahkemeye verdi

2020-07-06

Birleşik Krallık avukatları, 6 Temmuz’da sürgündeki Doğu Türkistan hükümeti ve Doğu Türkistan Ulusal Uyanış Hareketi adına Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Çin hükümetini Uygurlara karşı soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlayarak dava açtı.

Kaynak

ABD’den Çin’in Doğu Türkistan politikalarıyla ilgili 3 Çinli yetkiliye daha yaptırım kararı

2020-07-09

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara uyguladığı baskı ve şiddetten sorumlu bazı üst düzey Çinli yetkililere ABD’ye giriş yasağı getirdiklerini duyurdu.

Kaynak

ABD, Huawei ve diğer Çinli teknoloji şirketlerinin çalışanları için vize kısıtlamaları

2020-07-15

ABD yönetimi, Çin yönetiminin Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerine “materyal sağladığını” iddia ettiği Çinli teknoloji firması Huawei başta olmak üzere birçok teknoloji şirketlerinin çalışanlarına, vize kısıtlaması getirdi.

Kaynak

60’tan fazla Kanadalı milletvekili Çinli yetkililere yaptırım çağrısında bulundu

2020-07-17

60’tan fazla Kanadalı milletvekili, hükümete hitaben yazdıkları açık bir mektupta, Hong Kong, Tibet ve Doğu Türkistan’da insan hakları ihlalleri iddialarından sorumlu Çinli yetkililere karşı Magnitsky’nin yasa yaptırımları çağrısında bulundu. Milletvekilleri Kanada hükümetinin Tibet, işgal altındaki Doğu Türkistan ve Hong Kong’da insan hakları ihlallerinden muzdarip olan azınlıklar için adalet talep etmesini istiyorlar.

Kaynak

ABD’den Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle 11 Çinli şirkete yaptırım

2020-07-20

ABD yönetimi, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinde rolü olduğu gerekçesiyle 11 Çinli şirketi yaptırım listesine aldı.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, yaptığı yazılı açıklamada, Çin hükümetinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslüman azınlığa yönelik “baskı, geniş çaplı tutuklama, zorla çalıştırma, biyometrik verilerin rızasız toplanması ve genetik analizi” gibi uygulamalarındaki insan hakları ihlallerinde rol oynayan 11 Çinli şirkete yaptırım kararı aldıklarını bildirdi.

Kaynak

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab: Uygurlara insan hakları ihlallerinin sorumlusu Çin’e yaptırımlar geçiştirilmemeli

2020-07-19

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinin sorumlusu olarak gördükleri Çin’e karşı yaptırımların geçiştirilmemesi gerektiğini belirtti.

Uygurlara uygulanan zorla doğum kontrol yöntemlerine ve geniş çaplı zulüm politikalarına ilişkin raporların uzun zamandır görülmeyen bir şeyi anımsattığını ifade eden Raab, yaşananları “korkunç ve iğrenç” olarak niteledi.

Kaynak

Urumçi’nin Tanrıdağ Bölgesi’nde koyun ve dana eti satışının durdurulacağı ve sadece domuz etinin satılacağı açıklandı

2020-07-27

RFA muhabirlerinin aldığı habere göre yerel makamlar, Urumçi’nin Tianshan (Tanrıdağ) Bölgesi’nde koyun ve Dana etinin askıya alınacağını ve Müslüman nüfusun yaşadığı bölgeye sadece domuz eti ve tavuk sağlanacağını duyurdu.

Kaynak

 

 

Yazar

Muhammed Ali

Peki ben ne yapabilirim?
Bizi okuyor, beğeniyor ve “Peki ben ne yapabilirim?” diye soruyor musunuz? Bağış yaparak bizi destekleyebilirsiniz. Bağışlarınızla faaliyetlerimiz daha sık, daha geniş ve daha etkili olacaktır. TIKLAYINIZ!

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar