OTUNBAYEVA, OBAMA İLE BULUŞTU

03.04.2011   ABD Başkanı Barack Obama ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva Vaşington’da bir araya geldi. Kırgızistan Devlet Başkanı, Amerikan Dışişleri Bakanlığı 2011 Uluslararası Cesur Kadın Ödülünü Vaşington’da aldı. Daha sonra ABD Başkanı Barak Obama ile görüşen Otunbayeva’nın görüşmelerinde Kırgızistan’da demokrasinin kurulması, ülkenin ekonomisinin güçlendirilmesi, terörizm ve uyuşturucu trafiği ile mücadele ile ilgili sorunlar gündeme geldi. Obama, […]


Paylaşın:

03.04.2011 
 
ABD Başkanı Barack Obama ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva Vaşington’da bir araya geldi.

Kırgızistan Devlet Başkanı, Amerikan Dışişleri Bakanlığı 2011 Uluslararası Cesur Kadın Ödülünü Vaşington’da aldı. Daha sonra ABD Başkanı Barak Obama ile görüşen Otunbayeva’nın görüşmelerinde Kırgızistan’da demokrasinin kurulması, ülkenin ekonomisinin güçlendirilmesi, terörizm ve uyuşturucu trafiği ile mücadele ile ilgili sorunlar gündeme geldi. Obama, Otunbayeva’nın Kırgızistan’da demokrasinin kurulmasında oynadığı kilit rolü övdü ve 8 Mart’ta Otunbayeva’ya ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından “Cesur Kadın” ödülü verildi.

Kadın hakları için mücadelede cesaret gösteren kadınlara verilen bu madalya 2007 yılının Mart ayında eski ABD Dışişleri Bakanı Condoliza Rice tarafından kurumsallaştırılmıştı. Amerikan büyükelçilikleri madalya verme kararını alıyor. Toplam 27 ülkeden 38 kadın bu madalyaya bugüne kadar sahip oldu.   Öte yandan, Otunbayeva’nın bir makalesi de Washington Post’ta yer aldı. O makaleyi de yayınlıyoruz; “Hepimiz insanız. Aykırılık ister Müslüman, ister Hıristiyan, ister siyah, ister beyaz, hepimizin doğasında var. Tanrı bizlere öyle bir şeref duygusu vermiş ki, hak ve özgürlüklerimizin elimizden alınmasına tahammül edemiyoruz.

Kendi deneyimlerimiz bize demokrasiye giden düz bir yol olmadığını gösterdi. Diktatörleri devirmek işin kolayıdır. Her ülke kendi sorunlarıyla karşı karşıyadır. Öncelikle her ülkenin uzun yıllar boyunca iktidardaki azınlığın kendi çıkarlarına göre koyduğu yasaları kaldırması gerekiyor. Kırgızistan?da tüm siyasi partileri ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirmiş ve yeni anayasayı hazırlamıştık. Bakiyev rejimi devrildikten üç ay sonra yeni anayasa referanduma hazırdı. Toplumlarımız yıllarca baskı altında tutulduğu için yeni elde edilen özgürlükler baş döndürücü olabiliyor, devrimlerden sonra polis teşkilatları düzeni sağlayacak güçten yoksun kalıyor.  Bu nedenle uluslararası toplumun desteğini almak, anlayışlı komşu ülkelere sahip olmak çok önemlidir. Demokrasiye giden yol çok çetin ve zorlu. Ancak bu, tek yol. Kırgız halkı olarak Ortadoğu’daki kardeşlerimizin azimle yollarına devam edeceğine inanıyoruz.”

http://turkkazak.com/site/?p=9681

(08.03.2011)

 
 

Yazar

Milli Düşünce Merkezi

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar