Yükleniyor...
Soykırım, uluslararası ceza hukukunun alanına giren bir suç tanımıdır. Bu sebeple sadece yetkili mahkemeler bir fiilin soykırım olup olmadığına karar verebilir. AİHM’de görülen Perinçek-İsviçre davası kararı buna örnektir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stéphane Dujarric de la Rivière gazetecilerin kendisine yönelttiği “Biden 1915 olaylarını soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor. BM Genel Sekreterinin bu konudaki tavrı nedir?” sorusuna “Buna ancak yetkili mahkemeler karar verebilir!” cevabını vermiştir. Çünkü AİHM 2. Daire Perinçek-İsviçre davası kararı (2013) buna örnektir.
Bu konudaki uluslararasında geçerli kararlar aşağıdadır:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “Perincek v. İsviçre” (2015) davasında kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “İfade Özgürlüğü” başlıklı 10. maddesinin İsviçre mahkemeleri tarafından ihlal edildiğine oy çokluğuyla hükmetmiştir.
Gerekçeli kararında; (15 Ekim 2015) “kendisine yapılan başvurunun, Ermeni halkını hedef alan eylemlerin gerçek olup olmadığına veya hukuken soykırım olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceğine ilişkin olmadığını” açıklamış, “Ermeni soykırımı” tartışmasına girmemekle birlikte, bu terimi “kanıtlanması zor, dar kapsamlı hukuksal bir kavram” olarak nitelendirerek “Ermeni soykırımı iddiaları ile Yahudi soykırımının birbirleriyle karşılaştırılamayacağına” karar vermiştir.
AİHM’nin kararı kapsamında 1915 tehciri ile Yahudi soykırımı farklıdır. Çünkü Ermeni tehciri ile ilgili bir mahkeme kararı yoktur. Yetkili mahkeme kararı yoksa soykırım da yoktur. 1948 öncesi için soykırıma hükmedilemez. Böyle bir suç tanımı uluslararası hukukta bulunmamaktadır. Kanunsuz suç ve ceza olmaz. Soykırıma ilişkin tartışma 2015’deki Büyük Daire kararından sonra açılmamak üzere kapanmıştır. Turkish Forum’da yayımlanan sözde Ermeni soykırımı ile ilgili yazılarım konusunda eski Dışişleri Bakanı sayın Yaşar Yakış’ın aşağıda yer alan tespitine aynen katılıyorum.