Yükleniyor...
Türkiye, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Ermenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biridir. Tanımanın yürürlüğe girmesi için imzalanması gereken protokolün müzakerelerine de hemen başlamıştır. Ancak Yukarı Karabağ’ın ve etrafındaki Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgali protokolün imzasını engellemiş, Türkiye, misilleme olarak da Kars Sınır Kapısı’nı kapatmıştır.
Ermeni vatandaşlarının Türkiye’de çalışmalarına göz yumulması/izin verilmesi, İstanbul-Erivan havayolunun açık tutulması gibi Türkiye’nin yaptığı jestler Ermenistan’ın tutumunda bir değişiklik yaratmamıştır. Aradaki müzakereler zaman zaman kesilse de Türkiye’nin gayreti ile gayri resmî olarak sürdürülmeye çalışılmış, ancak gene de tatmin edici bir sonuç alınamamıştır. Türk yöneticileri buna rağmen Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini normalleştirme yolundaki gayretlerini sürdürmüşler hatta bunu kişisel mesele, amaç olarak görmüşlerdir.
İlişkilerin normalleşmesi için 2009 yılında yeni bir hamle yapılmış, İsviçre’nin arabuluculuğunda ve Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesinde, gizli müzakere edilen bir süreç yürütülmüştür. Bu müzakerelerin sonucunda diplomatik ilişki kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesini öngören iki Protokol 10 Ekim 2009 tarihinde Zürih’de imzalanmıştır.
Daha imzalar atılmadan müzakerelerin seyri hakkında haberdar olan bazı Türk diplomatları protokollerin zamanlamasına ve amacına karşı çıkmışlarsa da bir etkileri olmamış, imzalar atılmıştır.
Türkiye’nin beklentisinin, ikili ilişkileri düzenleyen protokollerin sonuçlandırılması ile Karabağ ve işgal altındaki Azerbaycan toprakları sorununun çözümü yolunda adım atılması olmasına rağmen, bu konuda bir ilerleme kaydedilememiştir. Eleştirenler ise kendini güçlü hisseden Ermenistan’ın arazide hiçbir taviz vermeyeceğini, bölgede çözüm sürecinin ancak Azerbaycan’ın askerî bir galibiyetinden sonra başlayabileceğini öne sürmüşlerdir. Dolayısı ile imzalanan 2009 Zürih protokolleri de ölü doğmuştur.
Burada bir parantez açarak protokollere ilişkin Türkiye’nin politikasından söz etmek gerekir. Azerbaycan ile Ermenistan ilişkilerinde bir ilerleme -yani toprak iadesi- olduğu takdirde Türkiye sınırı açacak ve normalleşme başlayacak. Bunun da diasporanın aleyhimizdeki faaliyetlerini önlemekte olumlu etkisi olacak.
Bu yaklaşımın zayıf noktaları ise şöyle özetlenebilir: Diaspora ile Ermenistan’ın dinamikleri ayrıdır. Ermenistan, Türkiye’den gelen her teşebbüsü zaaf olarak görür. Tarihi toprakları saydığı ve kolayca elde ettiği araziyi terk etmez.
30 yıldan fazla ateşkes hâlinde devam eden Ermenistan – Azerbaycan Savaşı, 2020 ve 2023 Ekim askerî harekatları sonucunda Azerbaycan’ın zaferi ile sonuçlanmıştır. Şu anda iki devlet arasında oluşan sınır 1991 Aralık ayında tüm yeni bağımsız Sovyet Cumhuriyetleri tarafından Almatı’da kabul edilen SSCB “Federe Cumhuriyet sınırları bir değişikliğe uğramadan yeni bağımsız devlet sınırlarını teşkil edecektir.” ilkesine uygundur. Dolayısıyla meşru hukuki dayanağı vardır. Bu ilke zaten Gürcistan ve Ukrayna hariç bütün eski Sovyet Cumhuriyetleri için hâlâ geçerlidir. Ermenistan’ın mevcut liderliği de bu sınırları yeniden tanıyarak barışa hazır olduğunu ifade etmiştir. İki ülke tarihlerinde barışa bu kadar yakın olmamışlardır.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, kendisinden önce barışa en yakın Ermeni lider olan Der Petrosyan’dan farklı olarak barış sürecinde Türkiye ile Azerbaycan’ı tek muhatap olarak görmektedir. Bu isabetli bir yaklaşımdır. Zira bazıları ne kadar ayırmaya çalışırsa çalışsın Azerbaycan- Ermenistan ilişkileri 200 yıla yakındır süren Türk-Ermeni sorununun ayrılmaz parçasıdır.
Türkiye’nin kendisini bu süreçten soyutlaması mümkün değildir. Dolayısı ile Türkiye, barışın sağlanması ve kalıcı olması için Azerbaycan ile birlikte ön almalı üzerine düşeni yapmalıdır.
Üç ülkenin de idrak etmesi gereken başlıca husus, bölge dışı bazı yabancı ülkelerin barışı sağlama konusunda ne hevesli ne de aceleci olduklarıdır. Aksine bölgedeki varlık ve nüfuzlarını korumalarının Türk -Ermeni uyuşmazlığının devamına bağlı olduğunun bilincindedirler. Bu tip üçüncü ülkelerde yaşayan Ermeni asıllı vatandaş/seçmenlerin Ermeni Kilisesi’nin etkisi altında biçimlenen kimlikleri Türk düşmanlığı temeline dayanmaktadır. Geçmiş olaylar canlı tutulmakta, bu düşmanlık gençlere de aşılanmaktadır. Bu zihniyetteki seçmen topluluklarının ülke seçimlerinde ağırlıkları, siyasi liderlerin görüşlerini etkilemektedir. Nitekim Azerbaycan – Ermenistan uyuşmazlığının BM ve AGİT kararları uyarınca çözümü için arabuluculukla görevlendirilen ABD, Fransa ve Rusya eş başkanlıklarındaki MINSK grubu mesaisini bir çözüm bulmaya değil, işi uzatarak arazide üstün durumda olan Ermenistan’ın çıkarlarını korumaya harcamıştır.
Diğer yandan hem Azerbaycan hem de Ermenistan’ın meşru sınırlar temelinde bir barış antlaşması imzalama iradesine sahip oldukları görülmektedir. Bu iradenin dış etkilerle zaman içinde zayıflaması veya yok olması ise hiç ihtimal dışı değildir.
Bu ihtimalin yanı sıra barış antlaşmasının sonuçlandırılması diğer bazı sebeplerden dolayı acil bir meseledir. Bu sebepler şöyle sıralanabilir:
Ermenistan nüfus kaybeden, ekonomik durumu parlak olmayan bir ülkedir. Ekonomik kalkınması için Diaspora’nın yardımına güvenmesi son yılların gösterdiği gibi gerçekçi değildir. Özellikle Ermeni Diasporası’nın, Yahudi Diasporası gibi olmadığı açıktır. Diaspora’dan kimse gelip Ermenistan’da askerlik yapmadığı gibi zengin Ermeniler de Erivan’a para yağdırmamaktadırlar.
Paşinyan gerçekçi bir politikacı olarak bu durumun farkında ve ülkesinin geleceğinin Azerbaycan ve Türkiye ile barış içinde yaşamaya bağlı olduğunun bilincinde görünmektedir.
Öte yandan bölgede barış ve istikrarın korunmasının ülkelerin refahıyla ilgisi gözden kaçırılmamalıdır.
Güney Kafkasya’nın en büyük ekonomisi olan Türkiye bu konuda ön almalıdır. Her üç ülkenin de refahına katkıda bulunacak politikaları, Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış antlaşmasının imzalanmasını takiben her üç ülkenin mutabakatı ile yürürlüğe koyacağını vakit geçirmeden açıklamalıdır.
Yıllar önce öne sürülen ancak uygulamaya konmayan, üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi’nin kararlarına uygun “sınır aşan iş birliği anlaşması” bu konuda ilk adımı teşkil edebilir.
Türkiye, Nahçıvan ve Ermenistan arasında başlayıp daha sonra ana ülkeler Azerbaycan’la Ermenistan arasında bir sınır aşan ticarete imkân tanınması sınır illerinin refahını arttıracaktır. Türkiye’nin sınır illeri olan Kars ve Iğdır da doğal “hinterland”larına kavuşacaklardır.