14.09.2024

Uluslararası Selçuk Medeniyet Merkezi Selçuk Dergisi makale çağrısı

Uluslararası Selçuk Medeniyet Merkezi Selçuk Dergisi, "Azerbaycan ve İran başta olmakla bütün İslam Dünyasında Klasik Türk-İslam Devletleri Döneminde Türkçe, Farsça ve Arapçanın Yeri ve Mevkii" özel sayısı için makale çağrısı yaptı.


Uluslararası Selçuk Medeniyet Merkezi, 2012’den beri Tebriz’de, Azerbaycan, İran, Türk-İslam Dünyası ve Avrasya’ya yönelik kültürel alanda çalışan “Sadakat Kültürel İhsan Derneği”, “Kalemden Hedef Yayınları” ve “Sadakat” Dergisinin devamı olarak Azerbaycan ve bir bütün olarak İran Türk kimliğinin hukuki zeminde yeniden ihya edilmesi üzerine faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türk Dil, Edebiyat, Tarih ve Medeniyet Araştırmaları konularında Türkçe-Farsça-İngilizce yayın yapan “Selçuk” Dergisinin beş Özel Sayısı yayınlanmıştır:

  1. Gacar Devletinin Son Döneminde Yaşamış, Askeri ve Siyasi Kimliği ile Bilinen Büyük Emir Erşad Han’ın Hayatı ve Şahsiyeti
  2. Türk ve Dünya Halklarında Kadının Yeri ve Makamı
  3. yüzyılın büyük Millî Şahsiyetlerinden Prof. Dr. Muhammed Tagi Kirişçi’nin Mücadele dolu hayatı, İlmî eserleri ve Dünya Görüşü
  4. Gacar Dönemi İran’ın Millî ve Hukuki Kimliği
  5. Türklerde İslam Anlayışı, Ehlibeyt Sevgisi ve Aşura Mektebi

Tarihi metinlerden tam açık bir şekilde bilindiği üzere bütün İslam Dünyasındaki Klasik Türk Devletleri tarafından yerel dillerin yanı sıra Türkçe, Farsça ve Arapça devlet seviyesinde resmen kullanılan üç esas dil olmuştur. Bu üç dil, Muazzam İslam Uygarlığının yaranmasında ve gelişmesinde hayati rol oynamıştır.

Merkezi Hitay (Çin), Ulug Türkistan (Orta Asya), Hindistan Yarımadası, İran, Azerbaycan, Kafkasya, Finlandiya’nın karşı yakası Arkhangelsk Limanına kadar uzanan Deşt’i-Kıpçak, Osmanlı, Kuzey Afrika dâhil bütün İslam dünyasında medeni birlik, bütünlük bu üç küresel dilin esasında oluşmuştur.

İslam dünyasında Klasik Türk-İslam Devlet anlayışından uzaklaşılması, çeşitli Modern Ulus-Devlet düşüncesinin egemen olması, temel itibarıyla İslam Dünyasının kültürel birlik ve bütünlüğüne hizmet eden bu üç muazzam küresel dilin (Türkçe-Farsça-Arapça) üzerinden üç farklı, bazen zıt ve antagonist millet (Türk-Fars-Arap) yapılanmasına gidilmesi İslam dünyasını oldukça olumsuz etkilemiştir.

Son 1200 yılda Klasik Türklüğün en derin devlet yapılanmasının hâkim olduğu İran’ı, nasıl modern ulus-devlet anlayışı üzerinden yapay Pers kimliğine dayalı Pers-Pars-Fars milleti olarak değerlendirmek mümkündür? Aynı soru diğer İslam bölgeleri için de geçerlidir.

Bu mesele, İslam Dünyasının ileri gelen bilim adamlarının kafa yoracakları en önemli konulardan biridir. Makul çözüm yolları üretilmelidir.

Makale Yazım Kuralları:

İstenilen açıdan oldukça büyük önem arz eden bu eserimizde yazmayı kabul buyurduğunuz takdirde makale için şu hususlarda ricamız olacaktır:

  1. Makaleler Tarihi Türkçemiz başta olmakla bütün çağdaş Türk dillerinde ( İstanbul Türkçesi, Azerbaycan’ca, Türkmence, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb.), Farsça, Arapça, Rusça ve İngilizce olarak yazılabilir.
  2. Yazılar mümkün olduğu kadar akademik üslûp ve tarzda kaleme alınacak.
  3. Akademik format olarak yazar istediği formatı kullanabilir.
  4. Yazının hacmi konusunda bir kısıtlama olmayacaktır.
  5. Yazıların son gönderilme tarihi 02.2022
  6. Yazarın birden fazla makalesi yayınlanabilecektir.
  7. Yazıların gönderileceği elektronik posta adresimiz: saljuqdergisi@gmail.com

WhatsApp  ve Telegram No: +989142588623

www.saljuqnashr.com

Değerli makalenizi (makalelerinizi) bekliyoruz.

Saygı ve Hürmetlerimle

Nazila JAVADPOUR (CAVADBEYLİ)

Uluslararası Selçuk Medeniyet Merkezi’nin Sorumlu Müdürü

TEBRİZ-İRAN

                                                                                                                                                          

 

 

Yazar

MİSAK Editörü

Peki ben ne yapabilirim?
Bizi okuyor, beğeniyor ve “Peki ben ne yapabilirim?” diye soruyor musunuz? Bağış yaparak bizi destekleyebilirsiniz. Bağışlarınızla faaliyetlerimiz daha sık, daha geniş ve daha etkili olacaktır. TIKLAYINIZ!

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.