Erken Oğuzlara ait yeni bir yazıt keşfedildi

Doç. Dr. Hayrettin İhsan Erkoç ve öğrencisi Alparslan Kavaklı Oğuzlar'ın alfabe kullanımı ile ilgili önemli bir keşif yaptı.


Paylaşın:

Kazakistan’ın Türkistan bölgesinde bulunan Kültöbe Yazıtı, erken Oğuzların yazı kullandığına dair önemli yeni kanıtlar sundu. Doç Dr. Hayrettin İhsan Erkoç ve öğrencisi Alparslan Kavaklı tarafından tespit edilen yazıt, Türk Yazısı’yla yazılmış tek satırlık bir metin ve altında yer alan dikkat çekici bir damgadan oluşuyor. Orañğay Köyü’ndeki Kültöbe Oğuz yerleşiminde bulunan ve bilim dünyasına ilk kez tanıtılan bu buluntu, 9–10. yüzyıllara tarihlendiriliyor.

Araştırmacılar, yazıtın Oğuzların İslamlaşma ve Arap harflerini benimseme sürecinden önce de yazılı bir kültüre sahip olduklarını gösterdiğini vurguluyor. Yazıtın olası okumaları ve altındaki damganın boy sembolü ya da akarsu işareti olabileceği yönündeki değerlendirmeler, erken Oğuz tarihi ve Türk yazı geleneğine dair yeni tartışmaların önünü açıyor.

Makaleye buradanburadan ulaşabilirsiniz.

Doç. Dr. Hayrettin İhsan Erkoç’un açıklamasıDoç. Dr. Hayrettin İhsan Erkoç’un açıklaması

Yazar

MDM

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar