Yükleniyor...
Sevr Anlaşması’na göre Türkiye
Amerika Birleşik Devletleri’nin 28. Başkanı Thomas Woodrow Wilson, 22 Kasım 1920’de Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis illerini Ermenistan’a vermiştir. ABD Başkanı Wilson’un 8 Ocak 1918 tarihinde ABD Kongresi’nde dile getirdiği ilkelerin 12’nci maddesine göre İmparatorluğun Türk olmayan kısımları, Türk olmayan milliyetlere verilecekti. Nitekim savaş sonrasında imzalanan Sevr (Sevres) Anlaşması’nda (madde 88-93) Osmanlı devleti Ermenistan’ı tanıyacak, Türk-Ermeni sınırını hakem sıfatıyla ABD Başkanı belirleyecekti. Ermeniler aradan bir asır geçmesine rağmen bu hayallerinden vazgeçmemişlerdir.
Tıpkı Yunanların “Megalo İdeası” gibi. Aşağıdaki iki fotoğraf tarafımdan çekilmiştir. Sol taraftaki harita Kavala şehir merkezindedir ve “Konstantinopolis 460” yazılıdır. Bunun anlamı arada sınır yok, 460 sonra Konstantinopolis’e gidebilirsiniz demektir. Sağdakinde ise kan damlayan bir Kıbrıs haritası vardır. Kavala şehir merkezinde ve şehir çıkışındadır. Türkler Kıbrıs’tan defolun denmektedir. Bu tabelaları ilk defa 1990 yılında gördüm. Daha sonraki seyahatlerimde sayıları çoğalmış ve dili değişmiştir. İlki Almanca idi. Sonra İngilizceye çevrilmiştir. Almanca yazılmasının sebebi, Yugoslavya krizi sebebiyle Türk işçilerinin (Almancılar) bu yolu tercih etmiş olmalarıdır. (Almanya – İtalya – Yunanistan)
Kavala’dan bir kare-Rıdvan Karluk arşivinden
Ermenistan’da Türkçe yayın yapan Western Armanian TV’de 6 Aralık 2019 tarihindeki yayınında Iğdır, Batı Ermenistan’ın vilayeti olarak gösterilmiştir. Başkan Wilson’un önerdiği harita ile TV kanalında yayınlanan harita arasında büyük benzerlik vardır. Ermenistan Doğu Anadolu’yu Batı Ermenistan (Western Armenia) olarak göstermektedir: “In 1912-1913 the Armenian Patriarchy of Istanbul presented an account of the churches and monasteries in Western Armenia (Eastern Anatolia) and in the Ottoman Empire.”
Western Armanian TV-6 Aralık 2019
Bir diğer Ermeni televizyon kanalının hava kirliliği ile ilgili haberinde Iğdır’ı Ermenistan şehri olarak göstermesine sivil toplum kuruluşlarından büyük tepki gelmiştir. Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal, televizyon kanalında “Batı Ermenistan’ın Iğdır şehri” ifadesine yer verildiğini belirterek, “Ermenilerin gözü hala Türk topraklarında” derken, Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASIMDER) Genel Başkanı Göksel Gülbey, Ermeni televizyon kanalına Fransızların da destek olduğunu söylemiştir.
Iğdır Ermenistan sınırlarında gösteriliyor
Bir Ermeni tur şirketi 24 Eylül 2010 tarihinde Doğu Anadolu’ya (Batı Ermanistan-Western Armenia) 7 günlük paket tur düzenlemiş ve aşağıdaki ilanı vermiştir. Harita, Ermenistan’ın Türkiye’den toprak talebi olduğunun kanıtıdır.
Bir Ermeni tur şirketinin ilanı
Ermeni Devrimci Federasyonu ARF
Karabağ zaferinden sonra Ermeni Devrimci Federasyonu ARF, Azerbaycan ve Türk liderlerinin açıklamalarını kınamıştır:
“10 Aralık 2020 de Bakü de diizenlenen bir askeri geçit töreni sırasında, Türkiye ve Azerbaycan liderleri, Ermeni işgali altındaki topraklardaki Ermeni halkanın fiziksel varlığını tehdit eden ve Ermenistan ve Artsakh’za toprak bütünlügünü sorgulayan nefret dolu açıklamalar yaptı. Azerbaycan lideri, Syunik, ve başkent Erivan’ı Azerbaycan toprakları olarak görmekten bir kez daha çekinmedi. Dahası, Türk lider, Enver Paşa ya atıfta bulunarak, aslında kendisimi Ermenilerin en büyük cellatlarından birinin halefi olarak görüyor. EDF Taşnaktsutyun’un, utanç verici yenilgive neden olan Ermeni hükümeti üzerindeki konumu ne olursa olsun, küresel yapısı ve uluslararası Ermeni davası ile Ermenistan’ın dış politika çıkarlarına etmeye ve halkımızın vazgeçilemez ettiğini bildiriyoruz.”
Sèvres Anlaşması’na göre Ermenistan Cumhuriyeti’nin bej ve altın sarısı toprakların Ermenistan’a ait olması gerekiyordu. Ancak buraları hiçbir zaman Ermenistan’ın kontrolü altında değildi. Geri kalanların çoğu (turuncu renkte), 1922’de Sovyetler Birliği’ne bırakılmıştır. ABD, Ermenistan’ın Milletler Cemiyeti mandası altına girmesini kabul etmeyi reddetti ve yeni Türkiye Cumhuriyeti bölgedeki kayıp Türk bölgesini yeniden ele geçirdi.
Sèvres Anlaşması’na göre Ermenistan Cumhuriyeti
Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu hariç kamuoyu, Rusya Ermenistan ilişkilerinde önemli bir isim olan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un “Kanım Ermeni kanıdır.” dediğini, babasının soyadının da “Kalantaryan” olduğunu bilmez. Rus diplomasisinin lideri öğrencilerle yaptığı görüşmede bu gerçeği gizlememiştir.
Sergey Lavrov Kalantaryan