Yükleniyor...
Türkiye, 24 Nisan 2021 öncesinde etkin bir girişim yapamamıştır. YÖK üniversitelerde “Ermeni Araştırmaları Enstitüleri” kurulması teklifimi desteklememiştir. Her ile bir üniversite açmakla iş bitmiyor. Alanında uzman ve nitelikli hocalardan oluşturulacak enstitüler her yıl üç yayın yapsa dünya kamuoyunu aydınlatmak açısından çok yararlı olurdu. “Armenian Deportation Is Not A Genocide” başlıklı makalem buna örnektir. Yazımdan 309 alıntı yapılmış, yazıma çok sayıda atıfta da bulunulmuştur.
Gazeteci sayın Barçın Yinanç Halk TV’de önemli bir konuya değinmiştir: “Türkiye uzun bir zamandır işi Dışişleri Bakanlığı’na bırakmış, üniversite camiası bu konuda sessiz kalmıştır.” demekle haklıdır. Aşağıda 29 Nisan 2019 tarihinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a göndermiş olduğum teklifim dikkate alınmamıştır.
“Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç;
Sayın başkanım, Türkiye kuşatılıyor. Fransa ve İtalya’dan sonra Portekiz de sözde Ermeni soykırımını tanıdı. Arkası gelecektir. YÖK’ün bu durumda 206 üniversitede “Ermeni Araştırmaları Enstitüleri” kurmasında yarar vardır. Çünkü artık bireysel girişimlerle bu konuda başarı sağlanamaz. Prof. Dr. S. Rıdvan Karluk”
Ermenistan Amerikan Üniversitesi (AUA) ile Arditi Kültürlerarası Diyalog Vakfı tarafından düzenlenen “Zor Bir Diyalog” başlıklı yarışmada dereceye giren makaleleri sunan Ermeni ve Türk üniversite öğrencileri için 30 Haziran 2016 tarihinde ödül töreni yapılmıştır. Türkiye’den öğrenciler ve öğretim üyeleri, Ermenistan’daki özel törene katılmak üzere Arditi Vakfı tarafından davet edilmiş ve birbirleriyle tanışma fırsatı bulmuştur.
Bu kapsamda Türk üniversitelerinden Erivan’a ziyarete gidenler Ermenistan’dan sonra Iğdır’daki “Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi” ya da eski adıyla “Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi”ni ziyaret etmemişlerdir. Sanki, 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıların belgelerini görmek istememişlerdir.
Katılımcı üniversiteler Ermenistan Amerikan Üniversitesi, Erivan Devlet Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Şehir Üniversitesi idi. Bilgi Üniversitesi’nden Baki Karakaya, 5000 dolarlık ödülü Ermeni arkadaşı Ani Baghumyan ile paylaşmıştır. Türk öğrenciler sözde Ermeni soykırım anıtını da ziyaret etmişlerdir. Sözde sahte fotoğraflara bakakalmışlar. Fotoğraftaki durum onu gösteriyor. Çok yazık. Keşke gitmeden önce Hocalı soykırımdaki fotoğrafları yanlarında götürüp Ermeni muhataplarına gösterselerdi.