26.03.2025

Müslüman Rashida Tlaıb ve Ilhan Omar kimden yana

Sözde soykırım tasarısına hayır oyu veren 11 Temsilciler Meclisi üyesi arasında iki Müslüman üye bulunmuyor. Üstelik bunlardan biri Filistin kökenlidir. Filistin’e verilen desteğe rağmen Filistin kökenli üyeye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği yakınlığın bir anlamı olmadığı ortaya çıkmıştır.


ABD’de sözde Ermeni soykırımı karar tasarısı ile yaptırım tasarısı Temsilciler Meclisi’nde oylanırken dikkat çekici bir durumla karşılaşılmıştır. ABD’deki ara seçimlerde, Demokrat Partili Müslüman adaylar Arap kökenli Rashida Tlaib ve Ilhan Omar ABD’nin Michigan ve Minnesota eyaletlerinden Temsilciler Meclisi üyeliğine seçilmişlerdir. Böylece Tlaib ve Omar ABD Kongresi’nin ilk kadın Müslüman üyeleri olmuşlardır 

Rashida Tlaib

Dikkatimi çeken husus, hayır oyu veren 11 Temsilciler Meclisi üyesi arasında iki Müslüman üyenin bulunmamasıdır. Üstelik bunlardan biri Filistin kökenlidir. Filistin’e verilen büyük desteğe rağmen Filistin kökenli üyeye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği yakınlığın bir anlamı olmadığı ortaya çıkmıştır. Cumhurbaşkanı BM Genel Kurulu’nda Filistin haritasını göstererek Filistinlilere sahip çıkmıştır ama Filistin kökenli Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib  Türkiye aleyhine oy kullandığı için Ermeni kuruluşu ANCA tarafından onurlandırılmıştır. 

100 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti, 44 yaşındaki Tlaib ve 38 yaşındaki İlhan Omar’ın oyuna muhtaç olmamalıydı. Çünkü Filistin 401 yıl (1516-1917), Somali ise 361 yıl (1554-1885) Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Bu sürede Osmanlı kendi dilini bölge halkına öğretememiştir. Oysa İngiltere, Fransa, İspanya ve hatta küçük Portekiz bile sömürgelerine kendi dillerini öğretmiştir. İngilizce 53, Fransızca 29, İspanyolca 20 ülkenin resmi dilidir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektiren Temsilciler Meclisi üyesi  Ilhan Omar (D-Minn.)  ise 24 Nisan 2020 tarihinde soykırım kararına verdiği desteği tweetlemiştir“Minnesota ve dünyadaki Ermenilere kayıp yaşamları yas tutmak için katılıyorum ve Ermeni halkının olağanüstü dayanıklılığını onurlandırıyorum.” 

ABD’ye  Somali’li bir mülteci olarak gelen  Ilhan Omar (D-Minn.) Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada “evet” oyu vermiştir ama  Rashida Tlaib’ten farklı olarak önemli bir tespitte bulunmuştur:  “Soykırımın hesap verilebilirliği ve tanınması siyasi bir mücadelede kullanılmamalıdır. İnsanlığa karşı yapılan tarihsel suçların gerçek bir kabulü, 20. yüzyılın hem soykırım soykırımlarını hem de bu ülkede yüz milyonlarca yerli insanın hayatını alan, transatlantik köle ticareti ve Amerikan yerlilerinin soykırımı gibi daha önceki toplu katliamları içermelidir.”    

Türkiye coronavirüsle mücadele eden Somali’ye askeri kargo uçağı Koca Yusuf ile ilaç ve tıbbi koruyucu ekipman gönderirken Somali kökenli Ilhan Omar (D-Minn.) Türkiye aleyhine ABD’de oy kullanmaktadır. Somali’ye yardım gönderilirken hiç kimse İhan Omar’a bu durumu nedense hatırlatmak istememiştir, benden başka. İlhan Omar’a gönderdiğim e posta aşağıdadır. Fakat cevap gelmemiştir. 

İlham Aliyev, “Tekraren soruyorlar Arap- İsrail kavgasına neden karışmıyorsun? diye. Ey ehali, eziz temaşacılar, bizim torpaqlarımız 30 yıl Ermeni işqalinde qaldı. Men 1 tane Arap’ın bizim lehimize nümayiş (gösteri) yaptığını ne görmüşem ne eşitmişem. Sadece Türk qardaşlarımız kömeq ettiler bize. Hocalından soyqırım yapıldı. Arap alemi Ermeni’yi destekledi. Men şimdi neye göre Arap davulu çalacaqmışım? Menim davam Türk.” Bu süreçte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliev’e hak vermemek mümkün mü? 1991 yılında Azerbaycan Sovyetler’den koparak bağımsızlığını ilan eder. Bağımsızlığı 25 Aralık 1991’de tanıyan ilk devletlerden biri de İsrail’dir. 7 Nisan 1992’de diplomatik ilişkiler başlar. 1993’ün Ağustos’unda Bakü’de İsrail Büyükelçiliği açılır. Azerbaycan’ın İsrail’de büyükelçiliği vardır ama İsrail’in de Ermenistan’da büyükelçiliği yoktur. 1998’de Başbakan Netanyahu, 2009’da Cumhurbaşkanı Peres Bakü’yü ziyaret eder.  Azerbaycan’dan ilk üst düzey ziyaret ise 2013’te dışişleri bakanı tarafından yapılır. 

Bu yakınlaşmanın temelinde ekonomik ilişkilerin önemi büyüktür. 2006’da Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın devreye girmesiyle İsrail, Azerbaycan’ın ikinci en büyük petrol ithalatçısı konumuna gelir. 

İsrail’in enerji ve ekonomik güvenliğinde Azerbaycan’ın yeri önemlidir. Azerbaycan’ın askeri ve güvenlik alanındaki en yakın dostu İsrail’dir. Kafkas cumhuriyetleri içinde en fazla Yahudi, Azerbaycan’da yaşar. Azerbaycan Ulusal Kahramanı Albert Aqarunov 1989’da askerliği bitirmiştir ama Karabağ Savaşı’na gönüllü katılır.  Aqarunov Şuşa’da Ermenilere karşı savaşır, 1992’de öldürülür. Azerbaycan’da millî kahramandır. Yahudi Aqarunov şehit ilan edilerek heykeli dikilmiştir. 

 

Yazar

Sadık Rıdvan Karluk

Peki ben ne yapabilirim?
Bizi okuyor, beğeniyor ve “Peki ben ne yapabilirim?” diye soruyor musunuz? Bağış yaparak bizi destekleyebilirsiniz. Bağışlarınızla faaliyetlerimiz daha sık, daha geniş ve daha etkili olacaktır. TIKLAYINIZ!

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar