Adalet Mülkün Temelidir

Cumhurbaşkanımızın dosyanın Yargıtay’a gitmesi uzun zaman alacağından cezaevinde kalan ve gazetelerden yaşlı ve hasta olduğunu okuduğum 28 Şubat dosyasında müebbet hapis cezası alan beş komutanımız hakkında da özel af yetkisini kullanabileceğini umuyorum.


Paylaşın:

28 Şubat davasında mahkûm olan generallerimizden beş veya altı kişi cezaevinde kaldı.

Diğerleri Cumhurbaşkanımızın özel affı ile cezaevinden tahliye edilmişlerdir. Cezaevinde kalan diğer generallerimizin de Cumhurbaşkanımızın özel affı ile tahliye edileceklerini beklerken gazetede de bu generallerimizin Balyoz davasından yargılandıklarını ve mahkûm olduklarını okudum.

Balyoz davası 2015 yılında sonuçlanmış ve mahkeme sanıkların tamamının üzerlerine atılı suçlardan beraatlarına karar vermiş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi de bütün sanıklar hakkında verilen beraat kararını onamıştı. Cumhuriyet savcısı sanıkların yedisi ile ilgili 16. Ceza Dairesinin onama kararına itiraz etmiş, 16. Ceza Dairesi Cumhuriyet savcısının itirazı üzerine yedi sanık ile ilgili onama kararını kaldırmıştır.

Cumhuriyet savcısı sanıklar hakkında dava açmış, yapılan yargılamaları sonucunda cezaevinde kalan beş sanığın mahkûmiyetlerine karar verilmiştir.

Sanıklar yapılan yargılamalarında, “Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin mahkemenizin gerekçeli kararını yanlış okuduğu ve değerlendirdiğini” bu sebeple Cumhuriyet savcısının mütalaasını yeniden gözden geçirmesini istemiştir.

Sanıkların tamamı hakkında beraat kararını veren mahkemenin gerekçeli kararında ne yazıyordu?

Gerekçeli karardan: Bir gazeteci tarafından Cumhuriyet savcısına teslim edilen 11 ve 17 numaralı cd’lerin sahte olarak oluşturulduğunun kesin olarak tespit edildiği, mahkumiyet hükmüne dayanak olacak diğer tüm dijital delillerin de bazı belgelerinin gerçek zamanı yansıtmadığı bu belgelerin sistem ve zamanı güncel olmayan bilgisayarlardan oluşturulmuş veya tarih ve zaman bilgileri gerçek zamanı yansıtmayacak şekilde değiştirilmiş olduğu anlaşılmıştır.

Sanıkların çoğu general ve amiraldir. Kamuya açık bir toplantıda üzerlerine atılı suçu oluşturacak konuşmalar yapmayacak bilgi ve tecrübeye sahiptir.

Mahkeme dijital delillerle birlikte bu konuyu da tartışmış, sonuçta komutanların beraatlarına karar vermiştir.

Mahkemenin 2015 yılında sanık komutanlar hakkında verdiği karar ve 16. Ceza Dairesinin onama kararı doğrudur.

Mahkemenin gerekçeli kararı dikkatle okunduğunda Cumhuriyet Savcısının yedi sanık hakkında “Hükümetin görevlerini yapmasını engellemek için aralarında anlaşma yapmaktan” Yargıtay onama kararına itiraz etmesi de Yargıtay’ın itirazı haklı görerek onamayı kaldırması da yanlıştır.

Yeniden yapılan yargılamaların sonucunda cezaevinde kalan komutanların, hükümetin görevlerini yapmasına engel için aralarında anlaşma yapmak suçundan mahkûmiyetlerine karar verilmiştir.

Karar çoğunlukla verilmiştir. Üye hakimlerden biri karara katılmamış, sanıkların eylemlerinin üzerlerine atılı suçun unsurlarını oluşturmadığı gerekçesi ile haklarında beraat kararı verilmesi gerekir diye şerh düşmüştür.

Cumhuriyet savcısının 16. Ceza Dairesinin sanıkların tamamı hakkında verdiği onama kararında yedi sanığı ayırarak bu yedi sanık hakkında itiraz etmesi yanlıştır.

Aynı şekilde 16. Dairenin de hiçbir gerekçe göstermeden Cumhuriyet savcısının itirazını kabul ederek yedi sanık hakkındaki onamayı kaldırması yanlıştır. Hukuka ayrıdır. Bu karar mutlaka bozulur.

Fakat Yargıtay’ın işi çoktur. Dosyanın Yargıtay’a gitmesi incelenmesi uzun zaman alır.

Cumhurbaşkanımızın cezaevinde kalan komutanlarımızla ilgili özel af yetkisini kullanabileceği düşüncesindeyim.

Kesinleşmemiş ceza için af yetkisi kullanılamaz. Cumhurbaşkanımız özel af yetkisini kesinleşen 28 Şubat davası dosyası ile ilgili kullanabilir. 28 Şubat’taki eylemleri ile ilgili yargılanan komutanlarımızın çoğu Cumhurbaşkanımızın özel affı ile cezaevinden tahliye edildiler. Cezaevinde kalan diğer komutanlar Cumhuriyet savcısının haklarında dava açtığı ve sonuçta bu dava sonucunda haklarında mahkûmiyet kararı verilen komutanlardır.

Yukarıda da açıkladığım bu dosya Yargıtay’da mutlaka bozulur.

Bu nedenlerle Cumhurbaşkanımızın dosyanın Yargıtay’a gitmesi uzun zaman alacağından cezaevinde kalan ve gazetelerden yaşlı ve hasta olduğunu okuduğum 28 Şubat dosyasında müebbet hapis cezası alan beş komutanımız hakkında da özel af yetkisini kullanabileceğini umuyorum.

Yazar

Talat Şalk

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar