Yükleniyor...
Arslan Bulut, Yeniçağ gazetesinde çıkan yazısında aydınlar, toplum, lider ve devlet bağlamında birtakım tespitlerde bulunmaktadır. Kazak düşünür, yazar ve şair Muhtar Şahanov’a referansla, Atatürk ve Türk halklarının kimlikleri hususunda önemli noktaları vurgulamaktadır. Şahanov’un Atatürk’ü Türk milletine bahşedilen Tanrı vergisi bir ruh olarak gördüğünü söyleyen Arslan, aydınlar ve liderler arasındaki ilişki hususuna gelindiğinde günümüzde geçer akçe olan siyasi dalkavukluğun bir ülkeyi getirebileceği noktayı çok can alıcı bir biçimde gözler önüne sermektedir.
***
Yakın zamana kadar sık sık görüştüğüm Kazak düşünür, yazar ve şair Muhtar Şahanov, “Bugün görüyorum ki, Türk halkları kendi millî dillerinden, kimliklerinden, törelerinden uzaklaşıyor.. Ben bu durumu anlatırken ‘Ahdalanmış halk’ diyorum… Yani hadım edilmiş…” demişti… Türkiye’de milliyetçi kitleler bulunduğunu hatırlattığımda da Şahanov, “Kitlelere bir diyeceğim yok. Umarım ki Türkiye’deki milliyetçilerin önde gelenleri de ahdalanmış olmasın!” demişti.
Bir görüşmemizin sonunda Şahanov‘a Türk halkına mesajını sormuştum. Şöyle cevap vermişti:
“Ben Atatürk konseptinin yolundayım. Atatürk, çok zeki, dirayetli bir şahsiyetti. O bütün Türk varlığının, bütün Türk halklarının bağrına basması gereken ve her millete nasip olmayan Tanrı vergisi bir ruhtur. Biz Türk halkları olarak onun izinden gidersek, onun bizi görmek istediği yere ulaşabiliriz. Tarihin her döneminde büyük şahsiyetler gelir ama onlara büyüklüğü veren kendi milletinin ruhudur. Kendi ruhunu temsil eden böyle ruhlara gereken saygı gösterilmezse, bu, o millete saygısızlıktır. Saygıyı kendi halkı göstermez veya saygısızlığa izin verirse, bu kendine saygısızlık demektir ve milleti alçaltır. Türk halkına kendi öz oğluna gösterdiği saygı nispetinde saygı duyulur. Bu yüzden Atatürk ruhuna uymayan işleri onun namına yapanlar sadece Atatürk’ü değil Türk Milleti’ni küçültmüş olur. Oysa Türk halkını takdir etmek gerekir ki onun içinden böyle bir ruh çıkmıştır. Bu ruhu kaybetmeyin!”
***
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.
1 Yorum