KKTC devreden mi çıkarılıyor?

Kıbrıs'ta bir şeyler oluyor. Mevlüt Çavuşoğlu ile Rum Lider Anastasiadis’in gizli bir görüşme yaptığı ortaya çıktı. Bundan Kıbrıs Türklerinin haberinin olmadığı anlaşıldı. Rumlar görüşmeden bir gün önce de büyük bölümü bize ait olan 7 numaralı sahada araştırma için uluslararası kuruluşları çağırdı.


Paylaşın:
Çavuşoğlu Anastiyadis görüşmesi

Kıbrıs’ta bir şeyler oluyor. Mevlüt Çavuşoğlu ile Rum Lider Anastasiadis’in gizli bir görüşme yaptığı ortaya çıktı.

10 Ekim 2017

Yıl 2006; AB ile ilişkiler tam gaz sürüyor, AKP İktidarı “Kıbrıs sorunun” çözümü için elinden geleni yapıyordu.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Zirvesi’nde karşılaştığı dönemin Rum Lideri Papadopulos’un kendisine yaptığı bir teklifi açıkladı.

Erdoğan’ın söylediğine göre, Papadopulos, “İkimiz kahve içelim, konuşalım”demişti. Sadece Papadopulos değil AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Başbakanı da aynı teklifte bulunmuştu.

Erdoğan, bu tekliflere cevabını ise şöyle anlatmıştı:

“Ben de kendisine dedim ki, ‘Sayın Papadopulos, sizin muhatabınız Mehmet Ali Talat’tır. Kahveyi onunla içeceksiniz. Yok bizim de olmamızı istiyorsanız, Yunanistan Başbakanı Sayın Karamanlis’i de davet edelim. Dörtlü olarak oturalım, içelim, konuşalım… Avusturya Başbakanı’na ‘Papadopulos’la bir araya bu şekilde gelemem. Talat ile Papadopulos’un bir araya gelmesi gerekir. Ama isterseniz sizin de katılacağınız Türkiye-Yunanistan-KKTC ve Güney Kıbrıs zirvesi olabilir. İsterseniz bunu Viyana’da yapalım, yemek yiyelim’ dedim. Avusturya Başbakanı, ‘Bu güzel teklif, bunu deneyeyim’ karşılığını verdi. Sanıyorum bunu başaramadı, sonra ses çıkmadı. Ama Annan bunu başardı. Papadopulos ile Talat’ı bir araya getirdi.”

Çavuşoğlu Rum liderle görüştü mü?

12 yıl öncesine ait bu notu hatırlatmamızın sebebi şu:

Rum medyası, 23-27 Eylül’de New York’ta yapılan BM Zirvesi’nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’in gizli bir görüşme yaptığını öne sürüp, ne görüştüklerini de yazdı.

“Kıbrıs sorununun” çözümü için Çavuşoğlu, federasyon yerine konfederasyon fikrini ortaya koyarken, Rum Lider, gevşek federasyon tezini savunmuş vs.

Politis Gazetesi, Anastasiadis’in, Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirdiği yönündeki sorulara cevap vermediğini de vurgulamış.

Rum medyasının, “öne sürülüyor” demesine ve Anastasiadis’in konuyla ilgili soruları cevaplamamasına bakmayalım. Görüştükleri iddia değil, gerçek!..

Nereden mi biliyoruz?

Çavuşoğlu, BM Zirvesi’nden 1 hafta sonra 4 Ekim’de TRT World Forum’un “Parçalanmış Bir Dünyada Adil Bir Barış Aramak” başlıklı özel oturumuna katıldı ve bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Oradaki çözüm de donduruldu. Geçen yıl elimizden geleni yaptık Cenevre’de olmadı. Şimdi herkesle konuşuyoruz, bütün oyuncularla konuşuyoruz. Kıbrıslı Rumlar da gayri resmi olarak dahil, buna anlamaya çalışıyoruz. Bundan sonra neler müzakere edilecek diye ve tabi ki, müzakerelerin çerçevesi neler olacak. Artık bir tane daha başarısızlığa tahammülümüz yok. O yüzden Türkiye elinden geleni yapmakta.”

Bu sözler Türkiye’de hemen hiç duyulmadı, ama KKTC’de anında yankılandı. Çeşitli sorulara muhatap olan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ertesi gün yazılı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Akıncı’nın açıklaması, şöyleydi:

“TC Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu’nun, ‘Kıbrıs Rumları dahil herkesle konuşuyoruz’ şeklindeki açıklamaları üzerine çeşitli sorulara muhatap olmaktayım. Bu nedenle, konu hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak isterim. Kıbrıs sorununun çözümü doğrultusunda garantör ülkelerin kendi aralarında ve diğer ilgili taraflarla görüşme yapması doğru olandır ve gereklidir. Çatışma yerine konuşma, diyalog kurma elbette yararlıdır. Sayın Çavuşoğlu, bu bağlamda Rum tarafıyla da temas kurmak istediğini bize de duyurmuştu. Niyet araştırması çerçevesinde yapılacak gayrı resmi bir görüşmenin sakıncalı olacağını düşünmüyoruz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Birincisi, bu tür görüşmeler süreklilik arz eder konuma gelirse, Kıbrıs Türk tarafının devre dışı bırakıldığı algısına yol açabilir. Rum tarafının yıllarca arzu ettiği, Kıbrıs Türkleri’ni dışlayarak, Türkiye’yle doğrudan görüşme yapmak hedefine ulaştığı görüntüsünün ise zararı büyük olur. Asla unutulmamalıdır ki, Kıbrıs’ta iki eşit taraf vardır ve bunlardan biri Kıbrıs Türk halkı ve onun demokratik yollarla iş başına getirdiği liderliğidir. Kıbrıs Türk tarafının önemsiz bir ayrıntı gibi görülmesine ve gösterilmesine fırsat verilmemelidir. İkinci husus ise, Türkiye eğer Kıbrıs Rum tarafıyla görüşecekse ve bu süreklilik arz edecekse, benzer davranışı Yunanistan’ın da göstermesi gerekmektedir. Yani, Yunanistan yöneticileri de Kıbrıs Türk tarafıyla görüşebilmelidir. Müzakere süreci devam ederken, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile Rum tarafı ve Yunanistan da arzu ederse, dörtlü olarak bir araya gelinebileceği hususunda görüş birliğine varmıştık. Ne var ki, ‘Akıncı–Anastasiadis–Erdoğan–Çipras’ buluşması Rum tarafınca kabul edilmemişti. Aynı şekilde, Anastasiadis’in Ankara ziyaretine karşılık benim Atina’yı ziyaretim de konuşulmuş ve yine Rum tarafının engeline takılmıştı. Kısacası, bu tür temaslar yapılırken mütekabiliyet hususu da gözden kaçırılmamalıdır.”

Görüşmeden sonra Rumlar ne yaptı? 

Akıncı’nın sözlerinden de anlaşılıyor ki, besbelli Çavuşoğlu-Anastasiadis görüşmüş. Dahası, Erdoğan’ın 12 yıl önceki karşı teklifi de hep reddedilmiş.

İşin en acı tarafı şu:

Çavuşoğlu’nun, “Rumlarla görüşüyoruz” demesinden 1 gün önce Rum kesimi, büyük bölümü bize ait olan 7 numaralı sahada araştırma yapmaları için uluslararası şirketlere davette bulunma kararı almış,

Çavuşoğlu, TRT World Forumu’nda konuşma yaparken de Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama ile bunu “endişe ile karşıladığımızı” bildirip, “Rum Yönetiminin bu kararı, Kıbrıs Türk tarafının Ada’nın doğal kaynakları üzerindeki eşit, ayrılmaz hak ve çıkarlarını hiçe sayan tutumunu sürdürmekte olduğunun kanıtıdır. Öte yandan bahsekonu karar, ülkemizin bölgedeki kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını ihlâl etmektedir. Karara konu 7 numaralı sözde ruhsat sahasının önemli bir bölümü, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının BM nezdinde de kayda geçirilen dış sınırlarının içinde yer almaktadır” demişti.

Tablo bu iken, hafta sonu partisinin Kızılcahamam toplantısının ardından düzenlenen toplu açılış töreninde halka hitap eden Erdoğan, “Türkiye’nin, Ege ve Akdeniz’deki haklarından vazgeçmeyeceğini” söyledi.

Vazgeçmiyorsak, Çavuşoğlu’nun Akıncı’yı dahi kaygılandıran görüşmesi ve o görüşmeden hemen sonra Rumların gösterdiği bu büyük pervasızlık neyin nesidir?

Yazar

Müyesser Yıldız

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar