Yükleniyor...
İnternetin bankasız ve devletsiz para birimi olan Bitcoin tüm dünyada her geçen gün yatırımcı sayısı ve değerini artırıyor. Artmaya devam edecek mi, yoksa hızlı bir düşüş mü yaşayacak bilinmiyor. Uzmanların çoğu ‘Zengin de edebilir, batırabilir de…’ derken, ileride ne olacağı hakkında kimsenin net bir şey söyleme imkanı olmadığı aşikâr.
Kripto para piyasasının en çok yatırım alan ürünü Bitcoin, ününü artırdıkça herkesin kafasındaki nedir, nasıl alınır, güvenli midir, ne kadar kazandırır gibi soruları da beraberinde getirmektedir. Bitcoin için değeri daha da artacak diyenler olduğu gibi, Rusya, Fransa ve ABD merkez bankaları, “Riskleri siz bilerek ve isteyerek alıyorsunuz, yarın balon patlarsa kimseyi suçlamayın” diye piyasalara ve yatırımcılara yapabilecekleri tek şey olarak uyarıda bulunuyor. Bitcoin; kriptolu (şifreli) para kategorisinde, açık kaynaklı bir kod olarak yayınlanmış bir dijital para birimidir. Bitcoin, mevcut kullandığımız TL, Dolar, Euro para birimleri gibi, günlük yaşantımızdaki alışverişlerimizde ve çevrimiçi ortamlarda harcayabileceğimiz bir para birimi özelliği göstermektedir. Bitcoin’i diğer para birimlerinden ayıran özellik ise, para otoritelerinin ve hükümetlerinin Bitcoin üzerinde bir hakimiyetlerinin olmayışıdır. Çünkü Bitcoin, hükümetlerin kontrolünde değil, Bitcoin ağının kontrolünde üretilmektedir.
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, ‘’Bitcoin ve benzeri paraların herhangi bir resmî ya da özel kurum tarafından ihraç edilmediğini, karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olduğunu ve bu tip paralarla doğrudan ilgili bir yasal düzenlemenin ülkemizde bulunmadığını belirtiyor. Diğer yandan, sanal para hakkında gerekli düzenlemeler yapılırsa finansal istikrara katkı sağlayabileceğini’’ ifade etmiştir.
Bitcoin, enflasyon riski ve çökme riski çok düşük olduğu için tercih ediliyor. Bitcoin sistemi, sınırları önceden belirlenmiş bir sistem. Teknik tasarımı itibariyle maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilebiliyor, dolayısıyla Bitcoin’in enflasyon riski çok düşük görünüyor. Sembolü: ฿, kısaltması BTC olan Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimi. Burada sahibi olmayan, herhangi bir durumda hesap sorulabilecek bir muhatap bulunmayan paralardan bahsediyoruz. Mantığını anlamak için altın veya gümüş alıyor gibi düşünebilirsiniz. Bitcoin aynen altın ve gümüş gibi bir gün tükenecek ve daha fazla üretilemeyecek bir maden şeklinde tasarlanmış. Başlangıçta piyasaya sürülen Bitcoin’ler alım-satım yoluyla el değiştirirken, aynı zamanda artması için de ‘Bitcoin madenciliği’ yapılıyor. Tıpkı altın madenini doğadan madencilik yöntemiyle çıkarır gibi dijital ortamda da karmaşık şifreleri çözerek Bitcoin çıkaran Bitcoin madencileri var. Şu anki programlamaya göre, Bitcoin madencileri 21 milyon Bitcoin tamamen çıkarılınca, daha fazla çaba harcamalarına gerek kalmayacak.
Bitcoin alım satımı başka platformlar aracılığıyla oluyor. Bu hizmeti veren yerli ve yabancı pek çok platform var ve bu platformlar kullanıcılara hesaptan havaleden, kredi kartından transfere kadar pek çok opsiyon sunuyor. Yani, gönderilen para karşılığında ne kadar bitcoin alınabileceği görülebilmekte ve buna göre bitcoin satın alınabilmektedir. Bitcoin’in artış göstermesi piyasadaki arz ve talep koşullarına bağlı. Talep artınca fiyatı artıyor, düşünce azalıyor. Virgülden sonra 100 milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Bitcoin’in değeri artarsa, elinizdeki Bitcoin’i bozdurduğunuzda kâra geçmiş oluyorsunuz. Bozma işlemini yine platform üzerinden yapıp banka hesabınıza parayı gönderebiliyorsunuz.
Bitcoin’in temel özellikleri ise şunlardır:
1-Bitcoin bağımsız bir para birimidir. Bitcoinlerin üretimi yukarıda bahsettiğimiz gibi para otoriteleri ve hükümetlerin kontrolünde gerçekleşmediğinden, bu otoritelerin Bitcoin üzerinde bir kontrolü olmuyor. Bu nedenle Bitcoin’i, bağımsız bir para birimi olarak nitelendirmek doğru olur.
2-Bitcoin kullanıcılarına işlemlerinde anonimlik sağlar. Bitcoin hesapları, şifreli olma özelliği taşıdığından ve bu hesaplardan birden fazla açılabildiğinden, yapılan işlemlerin anonim olması sağlanıyor. Bitcoin hesapları açılırken, kendinizle ilgili sadece bir mail adresi ve isim vermeniz yeterli oluyor.
3-Bitcoin ağındaki işlemler herkes tarafından incelenebilir. Block Chain adı verilen bir veri merkezinde, Bitcoin üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulmaktadır. Bitcoin hesapları arasında gerçekleşen tüm işlemler, önce bu ağ tarafından kayıt altına alınır daha sonra işlem tamamlanır. Kullanıcılar, hangi hesaptan ne kadar işlem yapıldığını görme lüksüne sahiptirler. Fakat hesaplar şifreli olduğundan, bu hesapların kime ait olduklarını asla bilemezler.
4-Bitcoin hesap kurulumu oldukça basittir. Bitcoin hesaplarınızı hiçbir ücret ödemeden, sorgusuz sualsiz açabildiğiniz gibi, işlemlerinizde de bir ücret ödemezsiniz. Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağı ile gönderildiğinden, herhangi bir aracı kuruma işlem ücreti ödemeniz gerekmiyor.
5-Bitcoin’de yaptığınız para transferleri çok hızlı gerçekleşir. Herhangi bir aracı kurum veya banka ile gerçekleştirdiğiniz para transferleri, birçok engele takılıp gecikebilir. (Çalışma saatleri vs.) Fakat Bitcoin, kişiler arası veri paylaşımına dayandığından, günün her saatinde para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
6-Bitcoin’ de işlem iptali yoktur. Bitcoin ile para transferi yaptıktan sonra, bu işlem iptal edilemez. Parayı geri almanın tek yolu alıcının size tekrar bir para transferi yapmasıdır. Bu da bankalarda sorun yaratan “chargeback” (İBRAZ) olayına bir çözüm olarak gözüküyor.
AB’den çok önemli kripto para uyarısı!
26.02.2018
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, “Kripto paralar geleneksel anlamda para birimleri değildir, değerleri hakkında bir garanti yoktur ve önemli ölçüde spekülasyona maruz kalırlar.” açıklamasını yaptı.
Kaynak: Hürriyet Ekonomi Haber Sayfası
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/abden-cok-onemli-kripto-para-uyarisi-40754540
Dombrovskis, Brüksel’de kamu ve özel sektör temsilcileriyle kripto paraların etkilerinin görüşüldüğü bir toplantı düzenledikten sonra basına açıklamalarda bulundu. Toplantının AB’nin üzerinde çalıştığı finansal teknolojilerle ilgili eylem planının içeriğini desteklemeyi amaçladığını anlatan Dombrovskis, finansal teknoloji eylem planını mart ayı başında açıklayacaklarını söyledi.
Dombrovskis, küresel kripto para ticaretinde Avrupa’nın küçük bir paya sahip olduğuna ve bu konuda G-20 ortaklarıyla uluslararası bir standart belirlemeye çalışacaklarına dikkati çekerek, “Kripto varlık piyasaları, yatırımcılar, tüketiciler ve aracılarla küresel bir hal aldı.” diye konuştu. Tüketici ve yatırımcıları kripto paraların riskleri konusunda açık bir biçimde ve sıklıkla uyarmanın önemine işaret eden Dombrovskis, “Kripto paralar geleneksel anlamda para birimleri değildir, değerleri hakkında bir garanti yoktur ve önemli ölçüde spekülasyona maruz kalırlar. Bu durum tüketici ve yatırımcıları önemli ölçüde kayıp riskine maruz bırakır.” değerlendirmesini yaptı.
Temel Soru: Bitcoin’in Sahibi ve Merkezi Kimdir?
Kimsenin e-posta teknolojisine sahip olmadığı gibi hiçbir kimse ya da kurum da Bitcoin ağına sahip değildir. Temsilcilik, franchise vb. bir oluşum yoktur. Bitcoin bir şirket ya da kurum değildir. Bitcoin açık bir teknolojidir ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir, kullanabilir ya da iştirak edebilir.
Bitcoin’in Fiyatını Kim Belirliyor?
Bitcoin’in değeri bağımsız borsalar üzerinde tamamen arz talep ilişkisi ile belirlenir. Alıcı ve satıcıların emirlerini birbiri ile eşleştiren Bitcoin satış firmaları ve borsalar kullanıcıların yaptığı işlemleri fiyat ve piyasa bilgileri olarak yayınlarlar. Farklı Bitcoin borsaları birbirine ya da bir merkeze bağlı değildir. Her borsa üzerinde Bitcoin fiyatı bağımsız olarak oluşur. Kullanıcıların yaptığı arbitraj işlemleri fiyatın borsalarda birbirine yakın gitmesini sağlar.
Bitcoin’e Yatırım Yapmalı Mıyım?
Bitcoin fiyatları çoğu zaman bilindik birçok yatırım aracına göre son derece hızlı değişmektedir. Bu durum fırsatlar oluşturduğu gibi riskler de barındırmaktadır.
Can Alıcı Soru: Bitcoin Güvenli Midir?
Bitcoin’in temel teknolojisi açık kaynaklıdır ve herkes tarafından gözlemlenebilir. Günümüze kadar binlerce bağımsız güvenlik uzmanı tarafından kontrol edilen Bitcoin’in temel teknolojisi ile ilgili geçmişte oluşan problemler hızlıca giderilmiştir. Ancak unutmamak gerekir ki Bitcoin halen evrimini sürdürmektedir. Kullanıcılar üçüncü parti Bitcoin hizmet sağlayıcıları ile alış/satış, yatırım ya da transfer amaçlı çalışırken dikkatli olmalıdır. Günümüze dek birçok hizmet sağlayıcısı kullanıcılarını hırsızlık, sistemlere izinsiz girişler ve doğrudan dolandırıcılık ile mağdur etmiştir.
Genel Değerlendirme: Günümüzde Sanal para birimi Bitcoin’in alım satımını yaptığını iddia eden çok sayıda nokta var. Çok sayıda takas noktası açıldı. Ancak bunlara dikkat edilmeli. Almadan önce şirketler ve bunların sistemleri, güvenlik prosedürleri iyice araştırılmalı. Kötü niyetli veya güvenlik açığı olan kurumlar kullanıcılarına zarar verebilir. Bitcoin’i doğuran süreç, küresel ekonomik krizin yaşandığı 2008 sonrasında insanların mevcut parasal sistemi eleştirisiyle başlamıştır.
Bitcoin’in Geleceği: Bitcoin yavaş yavaş büyüyerek 21 milyon adede ulaşacak ve 21 milyon adede ulaşınca da miktarı sabit kalacaktır. Bitcoin belki de zamanla tüm ekonomik sistemi ele geçirecek ve dünya üzerindeki diğer para birimlerinin de Bitcoin’e endekslenecektir.
Bitcoin’i Yumuşak Karnı!
Bitcoin sisteminde saniyede gerçekleşen işlem sayısının kısıtlı olduğundan, (Bu durum altyapının sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır.) yaşanabilecek bazı teknik problemlerin çözülememesi halinde Bitcoin sistemi tamamen çökebilir.
Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining)
Madencilik, Bitcoin’in geçmiş işlemlerin muhasebesine işlem kayıtları ekleme sürecidir. Geçmişteki işlemlerin defterine blok zinciri denir. Blok zinciri, geriye kalan ağa yapılan işlemleri teyit etmek için kullanılır. Bitcoin düğümleri, meşru bitcoin işlemlerini, başka yerlerde zaten harcanmış paraları yeniden harcama girişimleri ile ayırmak için blok zincirini kullanır. Madencilik, kasıtlı olarak yoğun kaynaklı ve zor olması için tasarlanmıştır, böylece madenciler tarafından her gün bulunan blokların sayısı sabit kalır. Bireysel blokların, geçerli sayılabilecek bir çalışma belgesi içermesi gerekir.
Madenciliğin başlıca amacı, bitcoin düğümlerinin güvenli, zorlamaya karşı direnişli bir konsensusa erişmesini sağlamaktır. Madencilik aynı zamanda bitcoinleri sisteme dahil etmek için kullanılan mekanizmalardır: madencilere, işlem ücreti ve yeni yaratılan madeni paraların “yardım ödeneği” ödenmektedir. Her ikisi de yeni madeni paraları dağıtılmış bir şekilde yaygınlaştırmanın yanı sıra, insanları sistem için güvenlik sağlamaya teşvik etmek amacına hizmet ediyor.
BİTCOİN GÜNLÜK DOLAR GRAFİĞİ
27 ŞUBAT 2018 SAAT:14.07
BİTCOİN SON BİR AYLIK (OCAK-ŞUBAT) TÜRK LİRASI GRAFİĞİ
Bir İlk: Bitcoin’le Gıda Ticareti
Bitcoin gıda emtia ticaretinde de kullanılmaya başlandı. Prime Shipping Foundation’a göre geçen ay Rusya’dan Türkiye’ye yapılan bir buğday ticaretinde taşıma masrafı ödemesi Bitcoin ile yapıldı. Prime Shipping Foundation CEO’su Ivan Vikulov Bitcoin işleminin emtia ticaretinde uygulamaya koydukları pilot uygulamanın bir parçası olduğunu açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre kullanılan teknoloji, ödemelerin ve dijital para birimlerinden başka para birimlerine dönüşün hemen gerçekleştirilmesini sağlıyor. Grup, kendi dijital para birimini oluşturma planları olduğunu da açıkladı.
Son 24 saat BİTCOİN-TL Kur Değişimi
(16 Şubat 16:00-27 Şubat 15:27)
Piyasalarda Son Durum
Bitcoin kuru bugün itibariyle, alışta 40.495,08 TL, satışta 40.628,10 TL seviyesinde bulunuyor. Bitcoin alış kuru ve bitcoin satış kuru 27.02.2018 tarihi itibariyle saat 16:23’de güncellenmiştir. 1 Bitcoin 40.495,08 Türk Lirası karşılık gelmektedir.
1 Bitcoin karşılığında 40.495,08 Türk Lirası alınabilmektedir. 1 Bitcoin Serbest Piyasada Ne Kadar? Bitcoin, düne göre %3.089 değişim ile son olarak, Bitcoin alış kuru 40.495,08 TL, bitcoin satış kuru 40.628,10 TL’dir. Bitcoin kuru en son 27.02.2018 16:23:04 tarihinde güncellenmiştir.
Bitcoin’i Tahtından Edebilecek Güç: Royal Mint (Kripto Altın Para)
Birleşik Krallık’taki bütün fiziksel paraların basımı ve dağıtımından sorumlu kurum Royal Mint, kendine özgü bir kripto para birimi geliştiriyor. Royal Mint Gold adı verilen yeni birimin altında yatan fikir, insanların altını yatırım aracı olarak ele almaları için güvenli ve ucuz bir yol sunacak. Dünya haritası üzerindeki bütün kapital oyunların merkezinde olan ve tarihin farklı dönemlerinde, kendi coğrafyasında çokça bulunmayan altın madeni için sömürü sistemlerini icat eden İngiltere Krallığı, kripto para birimi üzerine çalışmaya başladı.
Royal Mint Bullion
İngiltere’nin Express gazetesine verdiği röportajda Royal Mint’in RMG işinden sorumlu Tom Coghill, şunları söyledi: “Royal Mint Bullion adıyla halihazırda fiziksel altın, madeni paralar ve külçeler satıyoruz. Aynı amaçlarla gerçekleştireceğimiz yeni proje, müşterilerimize bir kripto para bazında alışverişle altın yatırımı fırsatı sunacak. Ürünün diğer kripto paralarla arasındaki fark, fiziksel olarak somut bir varlığa da yatırım şansı sunması. Kripto paramızdaki bir gram, yatırımcıların kasasındaki gerçek bir gramlık altınla aynı anlama geliyor. Yani RMG’ye yatırım yaptığınızda gerçek altına da yatırım yapmış oluyorsunuz”
Royal Mint’in Stratejisi
Aslında bakıldığında bu girişimin gerçekten devrim niteliğinde olduğunu söylemek çok zor. Coghill, gezegenin en çok rağbet gören kıymetli madeninin değer teklifini sunarken, insanların altını yaklaşık 6000 yıldır bir yatırım ve değişim aracı olarak gördüğünü söylüyor. Bu nedenle altının, Bitcoin ve diğer kripto paralardan hala daha işlevsel olduğunu vurguluyor. Oldukça garip bir stratejiye sahip olan RMG, halkın kendi altınına sahip olması için düşülen bir yol olarak vurgulanıyor. Altın yatırım yapmak isteyenlerin çoğu, kripto paranın fiziksel olmayışından çekinerek bu işe yöneliyor. Böyle bir önemli fark karşılığında Royal Mint, dijital platformlardan RMG’ye yatırım yapacaklara gerçekten altın da satacak mı, işte bu noktada şüpheler oluşmaya başlıyor
Royal Mint-Bitcoin Mukayesesi:
İngiltere’den uzaklaşıp, vaktinde bir sömürü bölgesi olarak kullandığı Avustralya’ya gidersek, oradaki para basım işlerinden sorumlu olan Perth Mint kurumunun da benzer girişimler yaptığını görüyoruz. Perth Mint’in İcra Kurulu Başkanı Richard Haves, konuyla ilgili şu açıklamada bulunuyor: “Dünya gün geçtikçe artan bir belirsizlik dönemine doğru sürükleniyorsa, insanların alternatif yolları araması beklenen bir şey. Şu anda, büyük miktardaki fonların Bitcoin’e benzediğini düşünebilirsiniz, çünkü insanlar hala geleneksel yatırımlar için yollar arıyorlar.”
Wall Street Şirketokrasisi’nin Sonu mu?
Wall Street merkezli şirketokrasiyi çökertmek için kılıçlar çekildi. BİTCOİN yakın zamanda ABD tarafından operasyonlar yese de uzun vade de birilerinin başına büyük belalar açacaktır. ABD merkezli 1929 Ekonomik Buhran, Dünya’yı krediler üstünden Wall Street’e nasıl köle yaptıysa 2018-2019 Dünya Krizi, 3.Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyecek. BİTCOİN meselesinin asıl iç yüzü ve özeti budur.
KAYNAKÇA
Ana Kaynaklar:
-ASLANTAŞ ATEŞ, Burcu, Bitcoin ve Muhasebesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1): 349-366
-ALTINER, Müberra, Kripto Para: Bitcoin ve Uluslararası İlişkiler Cyberpolitik Journal, c.2 s.4., syf. 130 – 147
-BİLİR, Hakan, ELEKTRONİK PARA ve FİNANSAL PİYASALAR ARASINDAKİ İLİŞKİ, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Nisan 2016; 9(2)
-MİLLİ GÜVENLİK KURULU Genel Sekreterliği Yayınları, Küresel Eğilimler 2030: Alternatif Dünyalara İlişkin İnceleme, Ankara,2012.
İnternet Siteleri:
http://www.webtekno.com/ingiltere-kraliyeti-altin-merkezli-yeni-bir-kripto-para-gelistiriyor-h40332.html
https://www.google.com.tr/search?q=tcmb&oq=tcmb&aqs=chrome.0.69i59j0j69i60j0l3.1863j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201801241031945396-rusya-turkiye-bitcoinle-odeme/