Mehmet Akif Ersoy'un hayatını, İstiklal Mârşı'nın anlamını ve mısralarındaki sırları anlatan araştırmacı yazar Müfit Öner, İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yılına özel bir sunum hazırladı.
Mehmet Akif Ersoy’un hayatını, İstiklâl Marşı’nın anlamını ve mısralarındaki sırları anlatan araştırmacı yazar Müfit Öner, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılına özel bir sunum hazırladı.
Türk Bayrağı Kanunu’nda yapılan değişikliklerde büyük katkısı bulunan ve Cumhurbaşkanlığı forsunun bugünkü şeklini almasında emeği geçen Müfit Öner, ‘Bayrak Dede’ olarak da anılmaktadır.
Nam-ı diğer Bayrak Dede’miz Müfit Öner’in hazırladığı sunumun amacı sunumun başında belirtiliyor: “Bu sunum, Türk gençlerinin eğitimine katkı sağlamak ve Türk halkına bilgi sunmak gayesi ile hazırlanmıştır.”
Sunum üç bölümden oluşuyor:
Mehmet Akif Ersoy’un özgeçmişi ve İstiklâl Marşı’na benzeyen mısraları: Mehmet Akif Ersoy’un doğumundan ebediyete intikal ettiği zamana kadar geçen süre içerisindeki yaşamını ayrıntılarıyla işleyen Müfit Öner, yüreğimizi ısıtan bilgileri de paylaşıyor. İşte onlardan biri: “Mehmet Akif’imiz aynı zamanda cömert ve çok merhametli bir insandır. Bir arkadaşının para sıkıntısı çektiğini anladığı zaman kesesini çıkarır, ortaya koyarmış. ‘Yarısını sen al, yarısını bana bırak.’ dermiş.
İstiklâl Marşı’nın anlamı ve sırları: Bu kısımda Müfit Öner, İstiklâl Marşı’nın yazılmasından önceki durumu gözler önüne seriyor ve ardından İstiklâl Marşı’nın Türk milleti için anlamını ortaya koyan cümleler sarf ediyor: “İstiklâl Marşımızın yazıldığı o karanlık günlerde, aziz ve güzel vatanımız düşman işgali altında idi. 30 Ekim 1918’deki Mondros Mütarekesine göre ordumuz terhis edilmiş, dağıtılmıştı. Silahları toplanmış, topların kamaları alınmıştı. Doğuda 15. Kolordu (Kazım Karabekir Paşamızın komutasındaki) hariç. Silah, teçhizat yok, para da yoktu. Düzenli ordumuz dağıtılmış, Ankara’da 23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi yokluklar içinde ordu kurmaya çalışıyordu. İçte hain isyanlar vardı.”
Gençlerle Sohbet: Bu bölümde tüm samimiyetiyle gençlere seslenen Müfit Öner onlara ilk hedeflerinin tam bağımsız, güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milleti olması gerektiğini söylüyor. Dilde, işte, fikirde birliğin sağlanmasının gerektiğini ifade eden Öner, birlikten kuvvet doğar anlayışıyla Türk devletleri birliğini kurmanın ihtiyacını ortaya koyuyor.
Millî Mücadele’nin (1919-1923) 100. yılını geçirdiğimiz şu günlerde 100 yıl önce bir 12 Mart günü ilan edilen Millî Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, Müfit Öner’e ve stüdyolarını bu çalışmaya açan Kırım Haber Ajansı’na, Aydın Taş ve çalışma arkadaşlarına ortaya çıkardıkları bu güzel eserden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.