Yükleniyor...
Ünal Tatar Microsoft’un Haziran 2009’da İstanbul’da düzenlediği Güvenlik Konferansı’nda da şu hususlara dikkat çekmiş:
– İnternet siteleri ya da e-posta yoluyla gelen eklentilerin açılmasıyla bilgisayara yüklenen zararlı programlar, bilgisayarları hackerların“köle”si haline getiriyor…
– Türkiye, “köle bilgisayar” sayısı açısından Avrupa ve Asya’da ilk sıralarda yer alıyor…
Diğer bilirkişi Osman Pamuk. O da zararlı yazılımlar konusunda uzman. Bu tür yazılımların, “kurum itibarını zedeleme, casusluk yapma ve siber savaşa kadar giden geniş bir yelpazede” kullanıldığını anlatan bir isim.
Mesela son yıllarda adı duyulan “solucan virüsler” üzerinde çalışmış, “siber savaş adı altında yıllarca dillendirilen senaryoların aslında çok da gerçek dışı olmadığının ortaya çıktığı” sonucuna varmış. Bilgisayarlara, “uzaktan dosya yüklenebildiğini” vurgulamış. İlginç ve önemli bir tespiti ise şu:
“Birçok araştırmacı tarafından bu tür bir projenin basit bir suç örgütünden ziyade, devlet desteğindeki bir kuruluş tarafından gerçekleştirilmiş olması daha gerçekçi gözükmekte…”
Osman Pamuk, “virüslerin bir ülkenin su kaynakları, petrol platformları, enerji santralleri ve diğer sanayi tesislerini kontrol için kullanılabildiğine” de dikkat çekiyor; ki böyle bir şey bizim, Silivri’nin boyunu çok aşar. Çünkü şayet hedef ülkelerden biri isek zaten tüm Türkiye’nin “tutsaklığı” anlamına gelir.
Toparlarsak, bilgisayarlar üzerinden sadece kurumlara değil kişilere de ne tür siber saldırılar yapılıp ne tür tuzaklar kurulabileceğini adeta ezbere biliyorlar.
Öyleyse bu kadar gecikme niye?
Silivri, Hasdal, Hadımköy ve Maltepe’ye kucak dolusu sevgiler…