Restorasyondan sonra Ergenekon tabloları kaldırıldı

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılan Tarihî Türk Ocağı Binası'ndaki restorasyon çalışmalarından sonra "Ergenekon" tabloları depoya kaldırıldı.


Paylaşın:

Ergenekon I

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılan Tarihî Türk Ocağı Binası, restorasyon çalışmaları sonrasında 28 Aralık 2020 Salı günü tekrar ziyarete açıldı. Ancak müzeyi ziyaret eden Umut Barış Erdoğan, restorasyon sonrasında müzeyi ziyaret ettiğini, ancak karşılıklı olarak asılı olan, Ratip Tahir Burak’ın Ergenekon-I ve Ergenekon-II tablolarının yerinde olmadığını gördüğünü twitter hesabından duyurdu. Umut Barış Erdoğan, görevlilere tablonun yerini sorduğunu ve tabloların depoda olduğu cevabını aldığını yazdı. Bu tablolar, müzede sergilenen diğer eserlerden farklı olarak belirli sürelerle sergi amacıyla değil, girişteki merdiven duvarlarında karşılıklı olarak bulunmaktaydı ve binanın sembolü hâline gelmişti.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin internet sitesinde yedi sayfalık “Eserler” bölümünde Ergenekon-I ve Ergenekon-II eserlerine rastlanmazken, “Sanatçılar” bölümünde de Ratip Tahir Burak’ın adı geçmiyor. Söz konusu tabloların 1978 yılında da asılı olduğu duvarlardan indirilmeye çalışıldığı meclis tutanaklarında geçiyor. Millî sembollerimizin siyasi hesaplarla umursamazca kullanıldığı günümüzde de, bu sembolleri tekrar gün yüzüne çıkaranların hatırasını bu şekilde unutturmaya çalışmak düşündürücüdür.

Ergenekon II

Ratip Tahir Burak kimdir?

1921’de Heybeliada Yüksek Denizcilik Okulu’nu bitiren Ratip Tahir Burak, İsmet İnönü’nün desteğiyle, Paris’te resim eğitimi gördü. Döndükten sonra resim öğretmenliği, çeşitli basın organlarında çizerlik yaptı. Resim etkisinin görüldüğü karikatürlerinde Osmanlı’dan gelen mizah ve karikatür anlayışının izleri görülmektedir. Bazı kurumlarda ressam olarak çalışmasının yanında, çizgi romanlar hazırladı. 1933-1937 yılları arasında düzenlenen İnkılâp Sergileri’nde geçmişi öyküleyen, devrimleri anlatan resimler yaptı.
Yazar

Alperen Okur

2 Yorum

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar