Yükleniyor...
Avrupa Komisyonu, AB-Türkiye arasındaki “geri kabul anlaşmasıyla” ilgili olarak Rum tarafına yazılı taahhüt verdi.
Avrupa Birliği (AB) İçişleri ve Adalet Bakanları, Türkiye ile geri kabul anlaşmasını onayladı.
Fileleftheros gazetesi, “Komisyon Lefkoşa’yı Güvenceye Alıyor… Geri Kabul Anlaşmasının Kıbrıs’ta da Uygulanması İçin Silikiotis’e Teminatlar” başlığıyla verdiği Brüksel çıkışlı haberinde, Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis’in, AB-Türkiye geri kabul anlaşmasının “tüm AB üyesi ülkelerde ve Kıbrıs’ta da uygulanması” konusunda Avrupa Komisyonu’ndan yazılı taahhüt istediğini ve bunu aldığını öne sürdü.
Komisyon’un yazılı açıklamasının, AB İçişleri ve Adalet Bakanları Konseyinin geçtiğimiz günkü toplantı sonuçlarına “ek olarak” dâhil edildiğini yazan gazete, bu ek ifadenin, geri kabul anlaşmasının, “devreye konulduğu zaman; AB üyesi her devletin egemenliğinin bütününde uygulanacağını” içerdiğini, aynı zamanda “anlaşmanın Birliğe üye tüm devletlerde aleyhte ayrımcılık yapılmadan uygulanacağını” belirttiğini ekledi.
Gazete, söz konusu yazılı açıklamanın, “AB-Türkiye geri kabul anlaşmasının bütünlüklü uzlaşısının bir kısmını teşkil ettiğini” ifade etti.
Komisyon’un yazılı taahhüdünün, Güney Lefkoşa’yı kâfi derecede memnun ettiğini ve “Ankara’nın söz konusu anlaşmayı Kıbrıs’ta uygulamaktan kaçınması olasılığında; gelecekte değerlendirilmek üzere bunun bir Avrupa kartını teşkil ettiğini” öne süren gazete, İçişleri Bakanı Silikiotis’in, Rum tarafının endişelerini dile getirdiği tek taraflı bir açıklama sunarak; anlaşamaya ortak imza koyduğunu dile getirdi.
Gazete, Silikiotis’in, geçtiğimiz günkü toplantı tutanaklarına geçen tek taraflı açıklamasının içeriğini kısaca şöyle yazdı:
“Türkiye’nin, söz konusu anlaşmayı Kıbrıs’la uygulama niyetleri konusunda ciddi kuşkulara sahibiz. Bu konuya dikkati çektik öte yandan Komisyon’un; anlaşmanın tam ve bütünlüklü bir şekilde uygulanması takip etme ve olası eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması konusundaki güvencelerini göz önünde bulunduruyoruz.”
Politis’in haberine göre ise, toplantının gerçekleştiği Brüksel’de açıklamalarda bulunan Silikiotis, söz konusu anlaşmanın birçok noktada yorumlama imkânı sağladığını aynı zamanda AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı benzer anlaşmalardan farklılıklar gösterdiğini söyledi.
Gazete, Güney Lefkoşa’nın dikkatinin şu an, AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı uluslararası anlaşmalar konusunda karar verme yetkisine sahip olan Avrupa Parlamentosuna çevrildiğini ifade etti.
Tak, 27-02-2011