İran’da Türkçe çekilen film, Fecr Film Festivali’ne kabul edilmedi

İran’ın Azerbaycan bölgesinde Türkçe çekilen “Bebek” filmi, başkent Tahran'da bu yıl kırkıncısı düzenlenecek olan Fecr Uluslararası Film Festivali'ne kabul edilmedi. Festivalin Seçici Kurul üyesine göre, bu gelişmenin sebebi filmin Türkçe olması.


Paylaşın:

“Bebek” filmi

 

Bu yılın Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan 40. Fecr Uluslararası Film Festivalinde Seçici Kurul üyelerinden biri olan İran’ın tanınmış yönetmenlerinden Behruz Efhami, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bebek” filminin Türkçe olduğu için festivale katılmasına izin verilmediğini bildirdi.

Behruz Efhami açıklamasında, “Bebek” filminin çok ilgi çekici olduğunu, ancak Türkçe olması sebebiyle Seçici Kurulun filmi anlamakta güçlük çektiklerini belirtti. Efhami, filmin yönetmeni Esger Yusifinejad’a telefon ederek onun emeğini yüksek düzeyde değerlendirmekle beraber bazı hassasiyetler nedeniyle filminin festivalde gösterilmesine izin verilmediğini söylediğini ifade etti.

Fecr Film Festivaline müracaat eden filmler, Farsça dışında bir dilde çekilmiş ise Farsça altyazı hazırlanarak Seçici Kurulun değerlendirmesine sunuluyor.

Behruz Efhami, ülkede tartışmalara sebep olan “Bebek” filminin ret kararıyla ilgili İran’ın “afkarnews” haber sitesine yaptığı açıklamada, filmin hikâyesinin takip edilebileceğini ancak altyazıların uzun ve hızlı değişmesi nedeniyle takip edemediklerini, Seçici Kurul üyelerinden hiçbirinin Türkçe bilmediği için hikâyeyi anlayamadıklarını bildirdi. Efhami, “Onlara film hakkında bilgi verdim. Filmin iyi olduğunu anladılar ama festivale kabul edilmemesi yönünde karar verdiler.” dedi.

Yönetmen Esger Yusifinejad (1969)

 

“Bebek” filminin yönetmeni Esger Yusifinejad, bundan önce Tebriz’de Türkçe çektiği “Ev” isimli ilk sinema filmi ile, 21-28 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenen 35. Fecr Uluslararası Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma kategorisine seçilmiş ve festivalde en iyi film için verilen Altın Simurg ödülü ile en başarılı ikinci senaryo için verilen Gümüş Simurg ödülü ve Netpac (Asya Sinemasını Destekleme Ağı) ödülünü kazanmıştı.

Öte yandan, “Bebek” filminin yapımcısı Jalil Akbari Sehat, partonews.ir haber ajansına yaptığı açıklamada, “Filmimiz, İran’ın farklı şehirlerinden sinema sanatçılarının katılımıyla üretilmiş sosyal türde bir yapım. Kanaatimce, Fecr Film Festivali “Bebek” filmini kabul etmemekle kaybetti. Elbette biz de kaybettik, çünkü festivalde bu filmi seyretmek isteyen özel seyirci kitlesi vardı. Onlar ne yazık ki filmi göremeyecek.” Yapımcı Sehat, “Bebek” filminin Azerbaycan Türkçesinde çekildiğini, bu yüzden sinema salonlarında iki şekilde, Farsça altyazılı ve seslendirmeli olarak gösterileceğini bildirdi.

Bu yıl İran’da ticari gösterime girmesi beklenen “Bebek” filminde, yeniden evlenmek isteyen ancak sorunları olan yaşlı bir adamın başından geçen olaylar konu ediliyor.

Kaynaklar:

https://gunaz.tv/index.php/az/new/ney-z-rbaycan-n-t-rkc-ol-aq-filmi-cr-film-festival-na (01/01/2022)

https://partonews.ir/en/doll-is-trying-to-be-released-in-the-second-half-of-next-year/

https://www.afkarnews.com

 

Yazar

Kâmil Engin

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar