Kamu harcamalarına dayalı ekonomik büyüme nereye kadar sürdürülebilir?

Hakan Özyıldız büyüme rakamları üzerinden ekonominin durumunu bakarak, 2019 yılı çeyrek dönemlerinin büyüme rakamlarının bir biri ile ilişkisi ve önceki yılların büyüme rakamlarının ilişkisini değerlendiriyor. Kamu harcamalarının büyümeye etkisini analiz ediyor.


Paylaşın:

Her ilgilenen gibi ben de büyüme verilerini heyecanla beklerim.

Esas amacım ekonominin ne kadar büyüdüğü veya küçüldüğü değildir. Evet o da önemli ama, asıl önemli olan ekonominin iş yaratma kapasitesini anlamaya çalışırım. Diğer bir bakış açısıyla, istihdam olanakları artıyor mu anlamaya çalışırım.

Son açıklanan verilere de bu açıdan bakmayı daha doğru buluyorum.

TÜİK, 2019 yılının ikinci çeyreğinde ekonominin, geçen yılın aynı dönemine göre %1,5 küçüldüğünü açıkladı.

Ama bu arada birileri, olumlu bir şeyler söylemek adına, önceki çeyreğe göre %1,2 büyüdüğünü söylediler. Fark şurada: İlk rakam geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırma. İkincisi ise bir önceki çeyrekle, 2019’un ilk üç ayıyla karşılaştırma. Bir anlamda ikisi de doğru gibi görünüyor.

Ancak uluslararası standartlara göre karşılaştırma önceki yılın aynı dönemiyle yapılır. Çeyrekler toplanır, yıllık karşılaştırma yapılır ve ekonominin yönü anlaşılır. Bu bağlamda, ekonomi yılın kalan yarısında, en azından %2’den fazla büyümezse yıllık büyüme sıfırın üstüne çıkamayacak.

Burada durup sektörel büyüme trendlerine bakmak lazım.

Büyümeye en fazla katkı kamu harcamaları ve net ihracattan gelmiş. Hane halkının tüketimi de büyümeyi çok düşürmemiş. Buna karşılık, kamu ve özel sermaye yatırımları küçülüyor.

Büyümeye olumu en büyük katkı sağlayan kamu, yüksek açıklar vererek, TCMB’den kaynak sağlayarak, borçlanma limitini aşarak harcamalarını artırmış. Diğer bir deyimle, ekonomi TCMB’den transferler ve borçlanma ağırlıklı bir yapıyla fazla küçülmemiş. Bunun ne kadar daha sürdürülebileceğini tartışmak gerek. Çok borç al, yüksek faiz öde, ekonomiye gaz ver. Bu bir tercih. Dolayısıyla bu durumu, halka anlatmak gerek. Borçla büyümek geleceğin, torunların gelirlerini yemektir, razılar mı?

Yazının devamını okumak için tıklayınız…

 

Yazar

Hakan Özyıldız

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar