Kerkük’e Kürt Bayrağı Asıldı Şimdi Ne Olacak?

Kerkük Şehir Konseyi’nde kamu binalarında Irak’a bağlı Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının kullanılmasının oy çokluğuyla kabul edilmesi, Türkiye tarafından tepkiyle karşılanmıştır. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün  bu konudaki açıklaması şöyledir:  “Kerkük’te Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asılması kentteki ulusal birliği ve Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki beraberliği tehdit eder.”  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da  “Kerkük’te Kürt bayrağı […]


Paylaşın:

Kerkük Şehir Konseyi’nde kamu binalarında Irak’a bağlı Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının kullanılmasının oy çokluğuyla kabul edilmesi, Türkiye tarafından tepkiyle karşılanmıştır. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün  bu konudaki açıklaması şöyledir:  “Kerkük’te Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asılması kentteki ulusal birliği ve Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki beraberliği tehdit eder.”  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da  “Kerkük’te Kürt bayrağı oylamasını doğru bulmuyoruz, bölgenin etnik yapısını değiştirmek doğru olmaz” demiştir.

Türkiye Kerkük’e Kürt bayrağı asılmasına tepki göstermiştir ama daha önce Kürdistan bayrağı İstanbul ve Ankara’da göndere çekilmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin ziyareti sebebiyle, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ve Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ilk defa  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı  asılmıştı.

Barzani’nin  yayın organı Rudaw’ın twitter hesabında yapılan paylaşımda, “Kürdistan bayrağı ilk kez İstanbul’da gönderde ifadeleri kullanılmıştır. Rudaw kanalında hava durumunda yansıtılan haritada Güneydoğu Anadolu Bölgesi  ve nerdeyse Doğu Anadolu bölgesinin tamamı Kürdistan’a bağlı gibi gösterilmiş, bu durum Türkiye’de tepkiyle karşılanmıştı. Görüntüler 2013 yılında da gündeme gelmişti ama  bu haritaya tepki  gösterilmemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan  daha önce  “Yaşadığımız bu dönem en az İstiklal harbi kadar zordur. Bugün adı konulmamış bir Sevr tehdidi ile karşı karşıyayız diyerek  Sevr (Sevres)  Anlaşması’na atıfta bulunurken haklıydı.   Çünkü, Sevr Anlaşması’nda  Kürdistan’ın  kurulmasına ilişkin hükümler vardı.

Anlaşma’nın 62-64’ncü maddeleri Kürdistan ile ilgilidir. İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilcilerinden oluşan bir Komisyon Fırat’ın doğusundaki Kürt vilayetlerinde bir yerel yönetim düzeni kuracak, bir yıl sonra Kürtler dilerse Milletler Cemiyeti’ne bağımsızlık için başvurabilecektir.

Madde 64  aynen şöyledir: “İşbu muahedenin mevki-i meriyete vaazından bir sene sonra 62 inci maddede zikredilen havalideki Kürtler, bu havali Kürtlerinin ekseriyeti Türkiye’den ayrılarak müstakil olmak arzu ettiğini ispat ederek Cemiyet-i Akvam Meclisine müracaat ederler ve Meclis de ahali-i mezkûreyi bu istiklâle lâyık görür ve onlara istiklâl bahşetmesini Türkiye’ye tavsiye eyler ise Türkiye işbu tavsiyeye muvafakat ve bu havali üzerindeki bilcümle hukukundan feragat etmeği şimdiden taahhüt eder.”

Kürdistan,  Lozan Anlaşması ile tarih olmuştur ama Suriye ve Irak’taki son gelişmeleri bu açıdan dikkatle izlemek gerekir. Çünkü, Sevr’deki Kürdistan haritası ile  Rudaw kanalında hava durumunda yansıtılan harita bire bir örtüşmektedir.

Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.

Bir işin sonunun nasıl olacağı şimdiki gidişinden belli olur. Bu harita yayınlandıktan sonra Mesut Barzani yakın bir zamanda bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini  açıklamıştır.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ofisinden yapılan açıklamaya göre Barzani, Birleşmiş Milletler  Genel Sekreteri Antonio Guterres ve beraberindeki heyeti Erbil kentindeki başkanlık konutunda kabul etmiştir. Görüşmede  IKBY’nin kaderini  belirleyecek  bağımsızlık referandumu ele alınmıştır.

Görüşme sonrasında  Barzani, “Dünyanın IKBY halkının kendi geleceği hakkında vereceği karardan haberdar olabilmesi için yakın bir zamanda bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini  açıklamıştır.  IKBY’ye yardımlarından dolayı uluslararası koalisyon güçlerine ve BM’ye teşekkür eden Barzani, Peşmerge güçleri ve Irak ordusunun ortak hareket etmesi sonucu elde edilen zaferlerden dolayı da memnuniyetini dile getirmiştir.

Sevr’deki Kürdistan haritası ile  Rudaw kanalındaki  hava durumunda yansıtılan harita arasındaki benzerlik ,  Sevr’i hortlatmak, Lozan’ı ortadan kaldırmak isteyen yabancı güçler için bir mesaj mıdır acaba?

 

Yazar

Rıdvan Karluk

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar