Teröriste ‘sıcak takip’ bitiyor

 11.04.2011   Teröriste ‘sıcak takip’ bitiyor Türkiye Birleşmiş Milletler’in sağladığı “kendini koruma” hakkından vazgeçiyor. Türkiye ile Irak arasında 15 Ekim 2009’da Bağdat’ta imzalanan ancak, Iraklı Kürt lider Mesud Barzani’nin karşı çıkması nedeniyle içine “teröristlere yönelik sıcak takip” maddesinin konulmadığı terörle mücadele anlaşmasının uygun bulunduğuna ilişkin yasa tasarısı CHP’nin muhalefetine karşın TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan geçerek genel kurula […]


Paylaşın:

 
11.04.2011 
 
Teröriste ‘sıcak takip’ bitiyor

Türkiye Birleşmiş Milletler’in sağladığı “kendini koruma” hakkından vazgeçiyor.

Türkiye ile Irak arasında 15 Ekim 2009’da Bağdat’ta imzalanan ancak, Iraklı Kürt lider Mesud Barzani’nin karşı çıkması nedeniyle içine “teröristlere yönelik sıcak takip” maddesinin konulmadığı terörle mücadele anlaşmasının uygun bulunduğuna ilişkin yasa tasarısı CHP’nin muhalefetine karşın TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan geçerek genel kurula gönderildi.

Yasanın genel kurulda da onaylanması durumunda, Türkiye BM’nin kendisine sağlamış olduğu “kendini koruma” hakkından da vazgeçmiş olacak.

2009 yılında iki ülke arasında yapılan ortak kabine toplantısında imzalanan 48 anlaşmadan biri olan “Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Arasında Terörle Mücadele Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 3 Mart’ta görüşüldü ve AKP oyları ile kabul edilerek onaylanmak üzere genel kurula gönderildi. Tasarıya karşı oy yazısı yazan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ şu görüşleri dile getirdi: “Terörle Mücadele Anlaşması’nın daha önceki Irak yönetimleri tarafından Türkiye’ye sağlanmış bulunan, PKK’ya karşı sıcak takip hakkını veren bir hüküm öngörmesi gerekirdi. (…) Bu şekilde yeğlenen zillet yolu, ABD’nin de aracılığıyla hükümeti önce dolaylı bir şekilde sonra da açık ve seçik PKK terör örgütü ile görüşme ve taviz sürecine zorlamıştır.”

BM ülkelere sıcak takip hakkı tanıyor. Irak’la imzalanan anlaşmada bu maddenin olmaması, Türkiye’nin BM nezdinde bu hakkını kaybetmesi anlamını taşıyor.

Cumhuriyet

08 Mart 2011

***

Merkezimizin notu:

İçişleri Bakanı Atalay, Bağdat’a yaptığı ziyarette, Irak tarafının Terörle Mücadele Anlaşmasının 4. Maddesine itirazı üzerine, yeni bir yazım önerisinde bulunmuştu. Meğer bu öneri; TBMM Dışişleri Komisyonu’nun 03.3.2001 günü yaptığı toplantıda AKP’li üyelerin oyu ile 4. Maddenin anlaşma metninden tamamen çıkarılmasıymış.
 
 

Yazar

Milli Düşünce Merkezi

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar