Yükleniyor...
Türkiye’nin sırtına hançer: ABD PKK/PYD’i neden silahlandırıyor
(https://m.gazeta.ru/politics/2018/12/29_a_12113305.shtml , Нож в спину Турции: зачем США вооружают курдов, 29/12/2018)
Rus haber sitesi Gazeta.ru’da yayınlanan haberde Amerika’nın Suriye’den çekilme kararı ile birlikte PKK/YPG’i de IŞİD (DAEŞ) ile savaşma bahanesiyle silahlandırdığı, bu hamle ile Amerika’nın bölgedeki silahlı grupları terörist olarak gören Türkiye’ye de bir sert bir mesaj vermek istediği belirtildi. Haberde silahlı gruplarla Türkiye arasında bir denge kurulmaya çalışıldığı vurgusu yapılıyor.
Türkiye’nin ise bu duruma itiraz ettiği, Tayyip Erdoğan’ın PKK/YPG’nin silahlandırılması ve bölgede 2000 Amerikan askerinin kalmasına anlam veremediği şeklindeki beyanlarına yer verildi.
Haberde, Gulf State Analytics grubunun önde gelen uzmanlarından Theodore Karasik’in yorumlarına da verildi. Karasik, Amerika’nın İslamcı örgütlerle savaşta en etkin silahlı grup olarak PKK/YPG gördüğünü öte yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in istifasının Kürt konusunu etkilediği zira PKK/YPG ile şu anda uygulama imkânı olmayan gizli bir takım anlaşmalar yapıldığını sözlerine ekledi.
Haberin devamında ABD’nin bölgeden çekilirken PKK/YPG unsurlarına tanksavar silahlarını bırakmasına Türkiye’nin razı olmadığı, Amerika’nın terörist grupları desteklediği söyleminin birçok defa Türkiye tarafından dile getirildiği belirtildi.
Öte yandan Amerika’nın bölgeyi terk etmesinden sonra YPG’nin Türkiye’ye karşı savunma amacıyla Şam yönetimi ile iletişim kurmak için yazılı beyanda bulunduğu, söz konusu yazılı beyanda YPG güçlerinin Münbiç’ten ayrıldıktan sonra Fırat’ın doğusuna ve diğer bölgelere gideceklerini, Suriye ordusunu bölgelerini Türk tehdidine karşı kendi sınırlarını korumaya davet ettikleri bildiriliyor.
Bu çağrının karşılık bulduğu ve Suriye’nin bölgeye girdiği bilgisine de haberde yer verildi.