Yükleniyor...
Her yıl gerçekleştirilen asgari ücret tespit komisyonunun kararı Türk ekonomisi için neden bu kadar önemlidir. Çünkü en başta istihdam edilenler ve kayıt dışı yani sigortasız olarak çalıştırılanlarla birlikte istihdamın %50’sinden fazlası asgari ücret veya daha aşağı bir ücret karşılığında çalışmaktadır. Her yıl ‘‘Milyonlarca işçinin gözü asgari tespit komisyonunda’’ ve ya ‘‘Asgari tespit komisyonu bu yıl işçiyi sevindirecek mi?’’ gibi haberlerle kamuoyu yoklaması ile âdeta bir seçim pazarlığı hâline getirilen asgari ücret meselesini özetleyip anlatmaya çalışacağım.
Asgari ücret ile çalışanlar Avrupa ülkelerinde istihdam edilenlerin %10’u ve daha aşağı oranda iken Türkiye’de bu oran resmî olarak %43’dür. Asgari ücretin artırılarak finansal sorunların veya işsizliğin çözülmesi ise mümkün değildir. Asgari ücret eğer gereğinden çok-kimi siyasi partiler %50 vaadinde bulunuyor- artarsa işgücüne olan talep, maliyet enflasyonunun artması yüzünden azalacak ve işsizlik artacaktır. Hükümet iyi bir şey yaptığını düşünerek arttırdığı asgari ücretin sonucu olarak kötü bir şey olarak işsizliği arttıracaktır. Aynı zamanda işçilerin nominal ücretlerini arttırarak mallara olan taleplerini arttırması enflasyonu da arttıracaktır. Böylelikle hem işsizlik artacak hem de enflasyon yükselecektir. En basit ve makul çözüm ise asgari ücretten vergi kesintisini almamaktır. İşverenin, işçi adına stopaj yaparak devlete ödediği gelir vergisini işçiye ödeyerek işçinin reel gelirini arttırarak refah artışını sağlayabiliriz.
Ayrıca işgücünün çoğunun niteliksiz işçi statüsünden çıkarılması uzun vadede gerçekleştirilecek en önemli hedef hâline getirilmelidir. İşçinin nitelikli hâle gelmesi işsizliği azaltacaktır çünkü nitelikli işçi devrevi işsizlik yani geçici işsizlik dışında işsiz kalmayacak piyasa sonunda onu işe alacaktır.
Beyin göçünün engellemesi de nitelikli işçi oranının artmasını sağlayacaktır. Beyin göçü ile yurtdışına giden genç nüfusun birçoğu sermayesi ile bir iş kurmaktan ziyade emeklerini piyasaya arz ederek bir iş sahibi olmak için yurtdışına gitmektedir. Bu yüzden nitelikli iş gücünün yurtdışına gidişinin önlenmesi uzun vadede Türkiye’nin lehine olarak asgari ücretin üzerinde ücret alan işçi sayısını arttırarak toplumun genel refahını arttıracaktır.