Azerbaycanlı kahraman savaşçı, İngiliz sinemacılarının odağında

1992 yılında Azerbaycan ve Ermenistan arasında çıkan Birinci Karabağ Savaşının kayıp esirlerinden Natık Kasımov'un hayatı, İngiliz sinemacıları tarafından filme alındı. “Oğul” (The Son) isimli belgesel film için 28 Şubat günü başkent Bakü’de tanıtım programı düzenlendi.


Filmin afişi.

 

Birinci Karabağ Savaşının sembol isimlerinden Natık Kasımov’un hayatını ve esir alınmasını konu alan filmin tanıtım etkinliğine yapım ekibiyle birlikte Natık Kasımov’un ailesi de katıldı.

Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Karan Singh, Ermeni-Azerbaycan ihtilâfını aşarak dünya çapında bir hikâye haline gelen Natık Kasımov’un âkıbetinin ne olduğunu ve ortadan kaybolmasından kimlerin sorumlu tutulabileceğini öğrenmek için üç yıl boyunca bilgi ve belge topladı. Bu araştırma çalışmasıyla aynı zamanda Azerbaycan, İtalya, Büyük Britanya, Rusya ve Ermenistan’da savaşın tanıklarıyla röportajlar yaptı.

Görüntü yönetmenliğini Simon Stanford’un üstlendiği 46 dakikalık belgesel filmde, yaşanan gerçeklerin canlandırılması için Azerbaycan oyuncularından da yararlanıldı.

“Oğul” (The Son) filmi, dünya prömiyerini 2021 Temmuz ayında Washington DC’de dünya çapındaki sivil ve insan hakları ihlâllerini vurgulamak için düzenlenen Whistleblower Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Daha sonra 2-18 Kasım 2021 tarihleri ​​arasında ABD’nin Fargo şehrinde düzenlenen V. Kuzey Dakota İnsan Hakları Film Festivali’nin resmî seçkisinde gösterildi.

Natık Kasımov

2 Ocak 1971’de Gedebey ili Küçük Karamuradlı köyünde dünyaya geldi. Ailesi ile birlikte Mingeçiver şehrine göç etti. Okulu bitirdikten sonra bir süre çilingirlik yaptı, ardından sinema salonunda teknisyen olarak çalıştı. Rusya’nın Krasnoyarsk şehrinde askerlik hizmetini tamamlayan Natık Kasımov, 1991 yılında terhis oldu. Ancak kısa süre sonra Karabağ’da Ermeni işgali başlayınca gönüllü olarak vatan savunmasına katıldı. Görevlendirildiği “Karabağ Şahinleri” birliğinde Ağdam-Hankendi yönünde çatışmalara katıldı. 26 Şubat 1992 tarihinde yaşanan Hocalı katliamı onun hayatında dönüm noktası oldu. Hocalı katliamından sonra ailesine yazdığı mektupların birinde şu ifadeler yer alıyordu: “Karabağ’da halkımızın yok edildiği, anne ve kız kardeşlerimizin namusunun ayaklar altına alındığı bir zamanda ben evde rahat oturamam.”

Natık Kasımov bir çatışma sırasında yedi arkadaşıyla birlikte sığındığı bir Alban kilisesi harabesinde üç arkadaşının şehit olması ve diğer üçünden haber alamaması üzerine tek başına kaldı. Beş gün boyunca elindeki mühimmat ve silahlarla Ermeni kuvvetlerine direndi. Ermeniler, onu Hocalı’dan rehin alınan 22 kişiyi öldürmekle tehdit edince silahını bırakıp teslim oldu. Ancak son ana kadar elindeki Azerbaycan bayrağını düşmana vermedi.

Açlık ve susuzluktan yorgun düşen Natık Kasımov, Ermeni subayları tarafından derdest edilerek esir alındı. Bu sırada orada bulunan bir Rus gazetecisi, elindeki bayrakla ve esir düşmesine rağmen mağrur duruşuyla Natık Kasımov’un fotoğrafını çekti. Silahlı Ermeni askerleri eşliğinde ülkesinin bayrağını taşıyan Kasımov’un fotoğrafı, Rusya’da Ogonyok dergisinin 1992 yılı Nisan ayına ait sayısında yayımlandı.

Gence’de yaşayan ve o günden sonra Natık Kasımov’dan haber alamayan ailesi ise, otuz sene geçmesine rağmen onun hâlâ sağ olduğuna ve bir gün geri döneceğine inanıyor.

“Oğul” filminde, Kasımov’un son fotoğrafının çekilmesine tanıklık eden İtalyan savaş muhabiri Enriko Sarsini ile yapılan röportaj da yer alıyor.

 

Kaynak: https://aki.az/az%c9%99rbaycanli-q%c9%99hr%c9%99man-britaniya-kinematoqrafcilarinin-fokusunda/

https://apa.az/az/medeniyyet-siyaseti/herbi-esir-natiq-qasimovdan-behs-eden-britaniya-filminin-teqdimati-olacaq-688406

 

Yazar

Kâmil Engin

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar