Dr. Sakin Öner: Bayrak Şairi Arif Nihat Asya, Türkçenin Burcudur

“Bayrak Şairi” Arif Nihat Asya, aramızdan ayrılışının 47. yılı münasebetiyle Türk Edebiyatı Vakfı’nda Eğitimci-Şair-Yazar Dr. Sakin Öner’in “Arif Nihat Asya’nın Duygu ve Düşünce Dünyası” konulu konferansı ile anıldı.


Paylaşın:

“Bayrak Şairi” Arif Nihat Asya, aramızdan ayrılışının 47. yılı münasebetiyle Türk Edebiyatı Vakfı’nda Eğitimci-Şair-Yazar Dr. Sakin Öner’in “Arif Nihat Asya’nın Duygu ve Düşünce Dünyası” konulu konferansı ile anıldı.

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı’nın açılışıyla başlayan konferansta Dr. Sakin Öner, önce Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirini okudu. Daha sonra nazım ve nesir türünde verdiği eserlerle Asya’nın Türk milletinin tarihine, kültürüne, maneviyatına ve sosyal ıstıraplarına sahip çıktığını ve yaşayan Türkçeyi sanatkârane bir üslûpla kullandığını belirterek: “O, sadece millî değerlerimizin değil, aynı zamanda da Türkçenin burcudur.” dedi.

Arif Nihat Asya’nın eserleri, sanat anlayışı, dili ve üslûbu, şiirinin ve nesrinin özellikleri ile ele aldığı konular hakkında bilgi veren Öner konuşmasında, “Bayrak” şiirinin yazılışı hakkında şu bilgiyi verdi:

“Asya, Adana Erkek Lisesi’nde Edebiyat Öğretmeni olarak çalışırken, 1939 yılında Hatay’ın Türkiye’ye katılmasından sonra, 1940 yılı  5 Ocak tarihinde kutlanacak olan Adana’nın Kurtuluş Günü’nde, Saat Kulesi ile Ulu Cami minaresi arasında tarihi şehir bayrağı çekilirken, bir öğrencinin bayrak ile ilgili bir şiir okuması istenir. Bu öğrenciyi hazırlama görevi de Asya’ya verilir. Şair, bir grup yetenekli öğrenciye, duyulmamış bir şiir bulup getirmelerini ister. Son güne kadar bekler. Fakat, araştırmalar sonuçsuz kalınca şair, “iş başa düştü” diyerek 4 Ocak gecesi, Ocak Mahallesi’ndeki evinde, petrol lambasının ışığında, bayrağın kutsiyetine sığınarak kalemi eline alır ve sabaha kadar uğraşarak Bayrak şiirini yazar.

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü…

Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,

Işık ışık, dalga dalga bayrağım,

Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

 

Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim,

Yeryüzünde yer beğen,

Nereye dikilmek istersen

Söyle, seni oraya dikeyim!

Arif Nihat Hoca bu şiiri. 5 Ocak’ta öğrencilerinden, daha sonra Opera Sanatçısı, Devlet Opera ve Balesi Müdürü olan Aydın Gün’e okuması için verir. Şiir, Gün tarafından heyecanla kurtuluş töreninde okunur ve büyük yankı uyandırır. O gece Halkevi’nde yapılan baloda şiir, Gün’e tekrar okutulur. Kendisine “Bu şiir kimin?” diye sorulunca: “Arif Nihat Asya hoca kimseye söyleme dedi.” deyince şairi anlaşılır. Şiirin ünü kısa zamanda bütün yurt sathına yayılır. Şair o günden itibaren “Bayrak Şairi” olarak tanınır.”

Dr. Sakin Öner’in Arif Nihat Asya ile ilgili konferansını izleyenler arasında; 21. Dönem İstanbul Milletvekili Nazif Okumuş,  Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü yapmış olan Ömer Balıbey, çeşitli illerde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yapmış olan eğitimciler, Öner’in Atatürk Eğitim Enstitüsü ve çeşitli liselerden mezun öğrencileri de yer aldı.

Yazar

Yeliz Şenyerli

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar