Yükleniyor...
(https://worldview.stratfor.com/article/game-turkish-brinksmanship-missile-defense-russia-s400-sanctions-caatsa, A Game of Turkish Brinksmanship on Missile Defense, 27/06/2019)
S 400 füze savunma sisteminin alımı ile ilgili açık kaynak istibarat sitesi Stratfor’un raporu yayınlandı.
Raporda Türkiye’nin S 400 alımına ilişkin Amerika ile diplomatik oyununun sona geldiği yorumu yapılmış.
Türkiye’nin Temmuz ayı içinde S 400 füze savunma sistemlerini teslim alınacağı yönünde ısrar ettiği buna karşılık Amerika’nın yaptırım uygulamak (CAATSA yaptırımları) ya da F 35 savaş uçağı geliştirme projesinden çıkarmak suretiyle Türk ekonomisine zarar verme gibi seçenekli bir tutum takınacağı dile getirilmiş.
Türkiye ile Amerika arasında son ana kadar uzlaşı yönünde adımlar atılsa dahi Türk iç siyasi etmenlerinin uzlaşı yerine çatışmaya götüreceği yönünde yorum yapılmış.
Gelişmelerin her iki ülke açısından da kritik sonuçlarının olacağı belirtilmiş.
Rusya’dan S 400 alımının Türkiye için Rus-Türk ilişkilerinin gelişmesi ve Suriye’deki durum ve Türkiye’nin uzun vadeli silah tedarikçilerini değiştirme isteği bakımlarından önemli olduğuna vurgu yapılmıştır.
Ayrıca Erdoğan ve AKP açısından Amerika’nın hilafına Rusya’dan silah tedarik edilmesinin Türkiye’deki milliyetçi kesimi de hoşnut edeceğine değinilmiş.
Türkiye’nin Rusya’dan silah alımının Amerika-Türkiye ilişkilerini karmaşık hale getirmesi, Türk hava sahasında seyreden F 35 uçaklarının Türkiye’nin sahip olacağı, S 400’ler ile tespit ve taranabileceği ve bu bilgilerin Rusya’nın eline geçebilme ihtimalinin Amerika’yı endişelendirdiği yorumu yapılmış.
Türkiye’nin kendisini, Amerika’nın ekonomik yatırımlarını göze alarak Rus S 400 hava savunma sistemini tercih etmek gibi bir pozisyonda gördüğü ayrıca iç etmenlerin de Türkiye’yi bu şekilde bir karar almaya ittiği belirtilmiş.
Buna ilaveten Erdoğan’ın Trump’ın ekonomik yaptırım tehdidini blöf olarak gördüğüne değinilmiş.
Bütün bunlara rağmen yazıda 2018 yılında Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ve genel olarak Türk ekonomisinin kırılgan haline vurgu yapılarak Türkiye’nin Amerikan yaptırımlarını göze almasına değip değmeyeceğinin başlı başına bir soru olduğu belirtilmiş.
Türk ekonomisinin 2018 krizinden sonra ihracatta artış gösterdiği ancak bunun sebebinin liranın değersizliğinden ötürü Türk mallarının ucuzluğu olduğu belirtilmiş.
Türk savunma sanayisi bakımından ciddi bir gelişme kaydedildiği ancak Amerikan yaptırımlarının bunu baltalayabileceğine değinilmiş. Ayrıca sektörde büyüme sözü veren Erdoğan’ın siyasi kariyerine de söz konusu yaptırımların olumsuz etkisinin olacağı görüşüne yer verilmiş.
Son olarak, Amerika’nın ekonomik yaptırım tehdidinin Türkiye’yi S 400 alımından vazgeçirebileceği ya da Azerbaycan gibi yakın bir müttefikine bağışlayabileceği buna rağmen Türk-Amerikan ilişkilerinde uzun yıllar sürecek tatsızlığın yaşanabileceği belirtilmiş.