Uygur Kağanlığı’na ait yapının sırrı açıklandı

Por-Bacın kalesinin yapılma süresi açıklandı. Radyokarbon ve dendrokronoloji metotları ile “Miyake Olayı”nı göz önünde bulunduruldu. Konu ile ilgili makale Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.


Paylaşın:
Uygur

Uygur Kağanlığı’na ait yapının sırrı açıklandı

Uygur

Tuva’nın güneyinde Moğolistan sınırlarına yakın yerde bulunan ve Tere-Hol nehrini kaplayan Por-Bacın kalesinin VIII–IX. yüzyıllarda günümüz Moğolistan ile Güney Sibirya topraklarında hakimiyet kuran Uygur Kağanlığı’yla ilgili olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, Por-Bacın’ın toprak duvarlarının temeline konan üç melez ağacın gövdesini incelediler.

Uygur Kağanlığı döneminde “Miyake Olayı” adı verilen bir dönem yaşanmıştır. 2012 yılında Japon heyeti, Japon melez ağaçlarının bir yıllık halklarının radyoaktif karbon-14 içeriğini tahlil ederken düzeyin 775 yılında ani artış gösterdiğini kaydetti. Buna şiddetli güneş ışınları neden olmuştur. Daha sonraki araştırmalar da 775 yılına ait ağaçların bir yıllık halkalarındaki karbon-14 düzeyi artışının dünyanın başka bölgelerinde de gözlemlendiğini teyit etmiş, milattan sonraki ilk bin yılda buna benzer birkaç olayın yaşandığını tespit etmiştir.

Margo Koytems’in başkanlık ettiği Hollanda’nın Groningen Üniversitesi bilim insanları grubu, Miyake olaylarını göz önünde bulundurarak, 20 kütük üzerine radyokarbon tahlili yaptı ve 775 yılının Miyake olayları belirtilerine işaret eden yüksek karbon-14 düzeyini ortaya çıkardı. Ardından ağaçların kesildiği zamanı tespit etmek için halkalar sayıldı. Böylece Por-Bacın kalesinin Tere-Hol kıyılarında bolca yetişen melez ağaçlarından, başka bir ifadeyle yerel malzemeden yapıldığı meydana çıkarıldı.

Sonuç olarak, araştırmacılara göre Por-Bacın kalesi, Uygur Kağanı Bögü’nün saltanat sürdüğü 777 yılının yazında Mani tapınağı olarak inşa edildi.

Kaynak: (http://twesco.org/tr/2020/06/24/5478/ , 25/06/2020)

 

Yazar

Hilal Ülkü Şahin

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar