Yükleniyor...
Sözcü Gazete’sinden Başak Kaya’nın yaptığı habere göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı açıklamada Topkapı Sarayı’nda bulunan askerî okulun yıkıldığı ve ağaçlardan bir kısmının kesildiği iddiasında bulundu. İlgezdi konuyu meclise taşıdığını belirtirken, henüz yetkili kurum ve kuruluşlardan konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
1.Derece arkeolojik sit alanı olan Topkapı Sarayı, 2017 yılında Sit alanı derecesinin 3’e indirilmesi konusuyla gündeme gelmişti. Fakat bu karar sonrasında iptal edildi. 1. Derece arkeolojik Sit alanları kullanım ve koruma koşullarına göre; Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. Zorunlu hâllerde çeşitli çalışmalar ancak Koruma Kurulu Kararları ile yapılabiliyor. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
(1. Derece Arkeolojik Sit Alanı: tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent kalıntıları ile yerleşim alanları ve sosyal yaşama konu olmuş; taşınmaz kültür varlıklarına ait kalıntılar ve buluntuların veya bunu destekleyen taşınır kültür varlığı buluntularının yoğun olarak yer aldığı alanlar)
İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine 1460 yıllarında yapımına başlanan Topkapı Sarayı’nın inşası 1478 yılında tamamlanmıştır.
Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihî İstanbul Yarımadası’nda bulunan saray, İstanbul’un ikonik yapılarından biridir. Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren 31. padişah Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da evi olmuştur. 19. yüzyılın ortalarından itibaren yavaş yavaş hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile terk edilen Topkapı Sarayı, tarihî önemini ve değerini korumuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 3 Nisan 1924 yılında müze hâline getirilen Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesi olma özelliğini taşır. Bugün yaklaşık 300.000 metrekarelik bir alan kaplayan Topkapı Sarayı yapıları, mimarisi, koleksiyonları ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.