İran Türklerinin Kimlik Rönesansı

Doğu Kütüphanesi Yayınları tarafından yayınlanan bu kitapta, İran coğrafyasında Türk kimliğinin şekillenmesinde yaşanılan varoluş kavgası ve bu kimliği oluşturan unsurları koruma ve yaşatma mücadelesinin tarih içindeki serüveni anlatılmaktadır.


Paylaşın:

Editörlüğünü Ali Asghar Haghdar’ın yaptığı, Doğu Kütüphanesi Yayınları tarafından okuyucusuna sunulan bu kitapta İran coğrafyasında yaşan Türklerin kimliklerinin ve kültürlerinin şekillenişinin tarihî süreci anlatılmaktadır. Kitap, tarih/kültür dizisi içinde yer almaktadır.

(Kitap tanıtım yazısı)

İran coğrafyasında yaşayan milletler tarih boyunca iletişim kurmak için Türkçeyi kullanmışlardır. Bu dil, onların ruhlarına sinerek, kimliklerinin doğal bir parçası hâline gelmiştir.

Köklü bir geçmişle, kalıcı bir kültür ve geleneğe sahip olan bu toplumlar, kendilerine özgü bir edebiyat, şiir, mûsikî ve halk oyunları geliştirmişlerdir. Kendilerine özgü yas ve şenlik gelenekleriyle, dağlarda ve kırlarda yaşadıkları zorlu mücadelelerle örülü özgürlük hislerini ifade eden efsane ve destanlar meydana getirmişlerdir. Ne var ki, tarih anlatımında gözardı edilip, kültürel kimlikleri tanınmayan, fakat tarih, kültür ve yurt bilincine sahip olan bu insanlar, bugün Türk kimliklerinin korunmasını talep etmektedirler.

Yüzyılların birikimini taşıyan zengin kültüre sahip insanlar, Türk kimliğinin şekillenmesinde geçirdikleri zorlu mücadele ile varoluş kavgasını ve bu kimliği oluşturan unsurları koruma ve yaşatma mücadelesinin tarih içindeki serencamını anlatmaktadır.

Yazar

Şadiye Okur

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar