Yükleniyor...
Oğuzhan Saygılı, Kitaplarla Söyleşi
Oğuzhan Saygılı, 1978 Gaziantep doğumludur. İlk, orta ve lise tahsilini Gaziantep’te tamamladıktan sonra yükseköğrenime Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi’nde devam eder ve buradan sınıf öğretmeni olarak mezun olur. 2001 yılında Şanlıurfa’da başladığı öğretmenlik hayatına, halen Gaziantep’te devam etmektedir. Kitap tahlilleri pek çok dergide yayınlanmıştır. Ayrıca kendisi Tarih Kritik Dergisinin yayıncısıdır.
Türkiye’nin birçok ilinde, Türkav Gaziantep Şubesi öncülüğünde başlatılan “Okuduğumuz Kitapları Anlatıyoruz” etkinliklerini yöneten yazar, aynı zamanda sosyal medya üzerinden haftalık “Kitap Şuuru” isimli bir program da yapar. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Kitaplarla Söyleşi 1
Yazarın bu ilk kitabı, İlgi Kültür Sanat Yayınları’ndan, 2017 yılında yayımlanmıştır. Bu ilk eserinde kırk bir değerlendirme yazısına yer veren yazar, okuduklarını kendine saklayanlardan ya da sadece dost meclislerinde bir iki cümle lafını edenlerden birkaç adım öteye geçerek okuduklarını bütün okurlarla paylaşmayı tercih ediyor. Bu amaçla kaleme aldığı ilk eseri, iki yüz yetmiş sayfa ve dört bölümden oluşuyor. Kitabın “Başarı Hikayeleri” adlı ilk bölümünde Türkiye’den ve dünyadan başarı hikayelerine yer veren kişisel gelişim kitaplarıyla okur arasındaki uçurumu kapamaya çalışıyor. Bu türden eserlere karşı geliştirilen önyargıları kırabilmek adına belli başlı kitapları okurlarına anlatıyor. Bu birinci kitabın sıradaki bölümü, “Batının Gözüyle” adı altında yabancı yazarların ve seyyahların Osmanlı ve Türk anlatılarının yer aldığı eserlerin değerlendirildiği yazılardan oluşuyor. Eserin “Osmanlı Çökerken” adındaki sıradaki bölümünde Osmanlı tarihini anlatan kitaplar hakkındaki değerlendirmeler yer alıyor. “Dost Acı Söyler” adlı son bölümdeyse Fatih Kerimi’nin eserleri hakkında değerlendirmelere yer veriliyor.
Kitaplarla Söyleşi 2
Yazarın 2019 yılının ilk iki ayında ikinci baskısını da yapan eseri, Post Yayınlarından yayımlanmıştır. İlk kitabının devamı niteliğindeki bu eserinde yazar, otuz üç eser hakkındaki değerlendirme yazılarının yanı sıra kitabın sonuna kendiyle yapılan bir söyleşiyi de ekliyor. Üç bölümden oluşan eser iki yüz yirmi sayfadan oluşuyor. “On Yıllık Savaş Devri 1912-1922” adlı ilk bölüme yazar, verili tarihler arasındaki dönemi anlatan on kitap için değerlendirme yazısı ekliyor. Burada “Savaş Ortasında Bir Bilim”, “Çanakkale Savaşında Bir Şehidin Günlüğü”, “Mustafa Kemal’in Can Yoldaşı: Ali Çavuş” gibi önemli kitaplar ve bunlardan alınan önemli bölümler yer alıyor. Kitabı ikinci bölümü “İmparatorluktan Cumhuriyete” adıyla karşımıza çıkıyor. Bu bölümde de özellikle Mustafa Kemal Paşa ve o dönemle ilgili “Osmanlı Hanedanının sürgün Öyküsü: Son Osmanlılar” ve “Tekkeden Meclis’e Sıra Dışı Bir Çelebinin Anıları” gibi değerli kitapların da içinde yer aldığı sekiz kitap değerlendirme yazısıyla karşımıza çıkan yazar, okuyucu için tarihe bir sorgulama kapısı aralıyor. “Söz Sanatçıların” adını taşıyan son bölümde yazar, on beş değerli biyografi ve anı kitabı değerlendirmesiyle okuyucusuna Yahya Kemal Beyatlı, Cengiz Aytmatov ve Hüseyin Nihal Atsız’ın dünyalarına yolculuk fırsatı sunuyor.
Kitaplar kendimize saklanmayacak kadar değerlidir.
Kitap, kıymetlidir.
Bu birbirinden kıymetli iki kitap aracılığıyla yazar, okurlara yüze yakın kitabın kapısını aralıyor. Kitaptaki değerlendirmeler belki tadımlık ama kitabın sayfaları arasındaki kitap isimleri okur için kesinlikle doyumluk… Okuma oranlarının günden güne düştüğü bu zaman için son derece önemli bir kaynak olarak herkese tavsiye edilebilecek nitelikteki bu eserler için yazarımıza sonsuz teşekkür ederiz…