Yükleniyor...
Sibirya Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsünden araştırmacılar, içinde bir adam, biri yaşlı iki kadın ve yeni doğmuş bir bebekle birlikte gömülü tam boy bronz hançerler, bıçaklar, baltalar, aynalar ve hayvan boynuzundan yapılmış minyatür bir tarağın bulunduğu bir mezar keşfetti.
Bir hastalık nedeniyle hayatlarını kaybettiği düşünülen bu göçebe İskit savaşçılar, üyelerinin ölülerini günlük nesnelerin minyatürleriyle gömdüğü bilinen Tagar kültürüne aitti.
Erkek ve kadın, büyük seramik kapların yanındaki mezara sırt üstü yatırılmıştı.
Genç adamın yanı başına iki bronz hançer ve iki balta bırakılmış, kadının yanına ise bir bronz hançer, bir balta ve bir nacak ya da uzun saplı bir savaş baltası yerleştirilmişti.
Novosibirsk Devlet Üniversitesinden Oleg Andreevich Mitko; Tagar kültüründe, genellikle kadınların temren adı verilen ok ya da kargı başında bulunan delici ve uzun menzilli silahlarla gömüldüğünü söyledi.
Öldüğünde yaklaşık 60 yaşlarında olduğu tahmin edilen yaşlı kadın, dizleri diğer iki yetişkinin ayaklarına denk gelecek şekilde bükülerek yan yatırılmıştı. Yanına, küçük bir seramik kap ve kırık dişleri olan bir tarak yerleştirilmişti.
DNA analizi, mezar sakinlerinin birbirleriyle akraba olup olmadığını ortaya çıkarabilir.
*Yakın zamanda yapılan başka bir kazıda, yine Sibirya Türklüğünün temsilcilerinden olan Tuvaların topraklarında bulunan 2600 yıllık savaşçının, 12-13 yaşlarındaki genç bir kadına ait olduğu anlaşılmıştı. İlgili habere, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
*Kazakistan’daki eski bir İskit mezarında ise, 3000’den fazla altın mücevher keşfedilmişti. İlgili haberi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Kaynak: (https://www.archaeology.org/news/9067-201001-siberia-scythian-grave, 22.10.2020)