03 Ekim 2026

Taşkent’te Özbek-Türk Üniversitesi kurulması düşünülüyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Özbekistan ve Türkiye arasında yükseköğretim alanındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla Taşkent'te Özbek-Türk üniversitesinin kurulmasının planlandığını bildirdi.
Yazar: Kâmil Engin
Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika
Yazı Boyutu: Satır Boşluğu:

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve beraberindeki rektörler heyeti, 23 – 29 Ocak 2022 tarihleri arasında yükseköğretim alanında yeni işbirliği adımlarının atılması konusunda Özbekistan’a resmi ziyaretlerde bulunuyor. Ziyaret programı çerçevesinde, YÖK heyeti Taşkent, Semerkand ve Buhara şehirlerinde bir dizi temaslarda bulundu ve çeşitli toplantılara katıldı.

Ziyaret kapsamında, 24 Ocak Pazartesi günü Taşkent Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde “Özbekistan ve Türkiye Arasında Yükseköğretim Alanındaki İşbirliği Beklentileri” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya, Özbekistan Yüksek ve Orta İhtisas Bakanı Abdukadir Taşkulov, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’nin Özbekistan nezdinde Büyükelçisi Olgan Bekar ile iki ülkeden üniversite rektörleri katıldı.

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Özbekistan ile yükseköğretim alanında ilişkilerin daha da güçlenmesini arzu ettiklerini kaydetti. Prof. Dr. Özvar, “Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretim alanında bir ilki gerçekleştirmekteyiz. İki ülke devlet başkanlarının iradesi ile burada Özbek-Türk Üniversitesi kurmayı planlıyoruz. Kurulacak iş birliği ile Türkiye ve Özbekistan yüksek öğretim sistemlerinin güçlü yönleri karşılıklı geliştirilecek ve fırsatlardan birlikte faydalanılabilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Özbekistan Yüksek ve Orta İhtisas Bakanı Abdukadir Taşkulov, YÖK Başkanı ve ona refakat eden rektörlerin ziyaretini önemli bulduklarını belirterek “Bu ziyaret, mutlaka önemli sonuçlar doğuracaktır.” dedi. Abdulkadir Taşkulov, iki ülke uzmanlarının Özbek-Türk Üniversitesi kurulması konusunda çalışmalara başladığını ifade ederek, bu konunun en kısa zamanda sonuçlandırılması ve bu alanda büyük adımların atılması gerektiğini belirtti.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/egitim/yok-baskani-ozvar-ozbek-turk-universitesi-kurmayi-planladiklarini-soyledi/2483855 (24/01/2022)

Kâmil Engin
Yazar: Kâmil Engin

Yazarımız Ol!

Yazınızın Millî Düşünce Merkezinde yayınlanmasını ister misiniz? Yazınızı gönderin, değerlendirelim, yayımlayalım.

Yazını Gönder!

Bağışta Bulun!

Bizi okuyor, beğeniyor ve “Peki ben ne yapabilirim?” diye düşünüyor musunuz? Bağışlarınızla faaliyetlerimiz daha etkili olacaktır.

Tıkla!

“Taşkent’te Özbek-Türk Üniversitesi kurulması düşünülüyor” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı yüklemek için kaydırın ➔