Doğu Türkistan’daki işkence kampları uydu görüntülerinde
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünden (ASPI) alıntı yapan Kazakistan ulusal portalı Adırna’nın bildirdiğine göre, Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri için 380’den fazla hapishane ve kamp var.
Analiz sonucunda, işgal altındaki Doğu Türkistan’a işkence kamplarına ait en eksiksiz ve güncel veri tabanı oluşturuldu. Bunların arasında 2017’den beri faaliyet gösteren duruşma öncesi gözaltı merkezleri ve hapishaneler de bulunuyor. Araştırmacılar, uydu görüntülerinin analizi ile bir veri tabanı oluşturup haritalarını çıkardı.
Sözde yeniden eğitim merkezi
Kaşgar’daki bu yeniden eğitim merkezi, başlangıçta bir okul adı altında inşa edildi. 2017’de başlayan zulüm sırasında büyük ölçekli bir sözde eğitim kurumuna dönüştürüldü ve 2018’in sonlarında ve 2019’un başlarında, Uygur Türklerine karşı propagandalarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Son zamanlarda tamamen dezenfekte edilen binanın, uydu görüntülerine göre hizmet dışı bırakıldığı varsayılıyor.
Çin’e ait işkence kamplarının uydu görüntüsü
Son yıllarda, Çin esaretindeki Uygur Türkleri ve diğer Müslümanlar için kamp sayısı azalmadı; aksine, arttı. Verilere göre Temmuz 2019’dan Temmuz 2020’ye kadar 61 tesis inşa edildi ve genişletildi.
Hatırlatmak gerekir ki, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi de Çin hükûmetinin Müslümanlara yönelik politikasını “soykırım” olarak sınıflandırma olasılığını göz önünde bulundurmaktadır. Daha önce bir grup Uygur Türk’ü göçmen, Uluslararası Ceza Mahkemesinde Çin liderliğini soykırım ve insanlığa karşı suçlar suçlamalarıyla soruşturma açmaya çalışmıştı.
Özellikle Kamboçya ve Tacikistan’dan Çin’e binlerce Uygur’u geri gönderme girişimleri konusu gündeme geldi. 80 sayfalık açıklamada, Müslüman karşıtı baskılardan sorumlu 30’dan fazla Çinli yetkili listelendi. Listede ayrıca Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping de yer aldı.
Yorum yapın!