Danyal Peygamber ve Nusrat Mayın Gemisi

Tarsus’a Danyal Peygamber'in kabrini ziyaret etmek için gelenler, Nusrat Mayın Gemisi'ni ve müzeyi de ziyaret ediyorlar. Biz de hem Nusrat Mayın Gemisi'ni ve hem de müzeyi gezdik. Şehitlerimizin ruhuna Fatiha okuduk.


Paylaşın:

Ekim ayının 14 ve 15. günlerinde Tarsus ve Mersin’e gezmeye gittim. Yalnız değildim. Eşim ve iki kızımla birlikteydim. Aslında amacımız kabri Tarsus’ta bulunan Danyal Peygamber’i ziyaret etmekti. Fakat Tarsus’a gidince Mersin’in uzak olmadığını öğrendik. Gelmişken uğrayalım dedik. Akşam saatlerinde Mersin’e gittik, geceyi orada geçirdik. Gece ve ertesi günü ayın 15’inde saat 13:00’e kadar Mersin’de gezdik. Mersin çok gelişmiş ve güzel bir şehir. Saat 13:30’da Tarsus’ta idik. Tarsus’a geliş amacımız Danyal Peygamber’in kabrini ziyaret etmekti. Ziyaretimizi yaptık dualarımızı okuduk.

Tarsus’ta ziyaret edilecek başka yerler ve makamlar da vardı. Oralara da gittik. Çanakkale Savaşlarının unutulmaz Nusrat Mayın Gemisi de Tarsus’ta idi. Nusrat, Çanakkale Savaşlarından sonra da bir müddet donanmada hizmet etmiş. Sonra yük gemisi olarak kullanılmaya başlanmıştı. Yaşlı gemi yük taşırken batmıştı. Battığı yerden çıkarılıp herhalde jilet yapılacaktı. Eski Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Çanakkale’de görev yapan Nusrat Mayın Gemimizin jilet yapılmasına razı olmaz. Çanakkale’nin unutulmaz mayın gemisini alır ve Tarsus’a getirir. Nusrat’ı jilet olmaktan kurtarır. Bununla da kalmaz Tarsus’a getirdiği Nusrat gemisinin yakınına bir Çanakkale müzesi kurar. Müzenin önünde Çanakkale’nin unutulmaz kahramanı Edremitli Koca Seyit Onbaşı’nın sırtında 270 okkalık mermiyi taşırken yapılmış bir heykeli de vardır.

Tarsus’a Danyal Peygamber’in kabrini ziyaret etmek için gelenler, Nusrat Mayın Gemisi’ni ve müzeyi de ziyaret ediyorlar. Biz de hem Nusrat Mayın Gemisi’ni ve hem de müzeyi gezdik. Şehitlerimizin ruhuna Fatiha okuduk.

Çanakkale Boğazı 1. Cihan Savaşı’nda savaşın iki tarafı için de önemli idi. Çanakkale Boğazı geçilirse İtilaf Devletleri kolayca İstanbul’a ulaşır ve İstanbul ateş altında kalabilirdi. Bu sebeple İtilaf Devletlerinin Çanakkale Boğazı’na saldırıları başlayınca başkentin İstanbul’dan Anadolu’ya taşınması düşünülmüş sonra bundan vazgeçilmiştir. 1. Cihan Savaşı’nda Almanlar müttefikimizdir. Bu sebeple bazı Alman paşaları da Türk ordusunda görevlendirilmişlerdir. Merten Paşa da bunlardan biridir.

Merten Paşa Çanakkale’ye düşman gemilerinin saldırıları başladığından beri bilhassa büyük gemilerin çeşitli hareketler için Erenköy körfezini kullandığını gözlemlemiş. Erenköy körfezi uzun menzilli Türk topları açısından ölü nokta idi. Merten Paşa, Cevat Çobanlı Paşa’ya Erenköy körfezine mayın dökülmesini önerir. Cevat Paşa kurmayları ile konuyu görüşür ve Erenköy körfezinin mayın dökülecek en uygun yerinin ‘Karanlık Liman’ olduğuna karar verilir. Karanlık Liman’ın önünde çok yüksek tepeler olduğundan güneş ışınları öğlene kadar limana vurmuyordu. Dökülecek mayınların hiç olmazsa bir kısmı düşmanın mayın arama tarama gemileri tarafından bulunmayabilirdi. Elimizde tek mayın dökme gemisi Nusrat vardı. Fazla mayınımız da yoktu. Elimizde yirmi altı mayınımız kalmıştı. Cevat Çobanlı Paşa gemi kaptanı yüzbaşı beyle müstahkem mevki mayın grup komutanını çağırdı her iki komutana da görevlerini anlattılar.

Çok tehlikeli bir görevdi. Düşman gemileri gece gündüz nöbette boğazı gözlüyorlardı. Bizim Nusrat’ın görülmesi ihtimaline karşı kurtarma tedbirleri alınmıştı. Ancak zor bir görevdi. Düşman gemileri tarafından görüldüğü anda Nusrat batırılabilirdi. Kahraman denizcilerimiz bunun bilincinde idi. Gecenin karanlığında Nusrat Mayın Gemisi düşman hatlarını görünmeden geçti. Yirmi altı mayını Karanlık Liman’a dökdükten sonra Çanakkale’ye dönmüşlerdi.

O gün dökülen bu mayınlar 18 Mart sabahı başlayacak ve akşama kadar sürecek savaşın kaderini etkileyecekti.

18 Mart sabahı İtilaf Devletleri donanması Çanakkale Boğazı’na girdi. Boğaz’a girişleri çok görkemli idi. Gemilerin bandoları çalıyor marş söylüyorlardı. Gemilerinin gövdeleri zırhlı idi. Ancak zırh delici özel mermi ile delinebilirdi. Topları uzun menzilli idi. 16 bin metreden ateş edebiliyorlardı. Önde Queen Elizabeth, Agamemnon, Inflexible, Gaulois Chanlemagne, Souffen, Bouvet vardı. Her birinin hangi tabyaya ateş edeceği önceden belirlenmişti. Ateş menziline girince 16 bin metreden tabyalarımıza ateş etmeye başladılar. Boğazın iki yanındaki tabyalarımız da ateş altında idi. Kilitbahir’de yangın çıkmıştı. Topçularımız boşuna mermi harcamamak için başlangıçta Birleşik Donanma’ya ateşle karşılık vermedi. Donanma komutanı toplarımızın ateş etmemesini yanlış değerlendirdi. Savaşı bir an evvel kazanabilmek için donanmaya ileri gitmeleri emrini verdi. O zaman Türk topçusu da ateşe başladı. Topçularımızın elinde zırh delici mermiler de vardı. Topçularımızın başlangıçta ateş etmemesini yanlış değerlendiren İngiliz ve Fransız gemileri büyük toplarımızın menziline girmişti. Beklenen an gelmişti. Birleşik Donanma’nın yüzen kalelerine ateş açmaya başladılar. Toplarımızın isabetli atışları neticesinde Gaulois Chanlemagne, Souffen önemli yaralar aldılar. Bouvet zırhlısı Erenköy koyuna doğru çekilmeye başlamıştı. Bouvet kaçırılmamalı idi. Ancak topa mermi taşıyan vagoncuk dağılmıştı. Bu topun mermileri çok ağırdı. Edremitli Seyit Onbaşı her biri 275 kg ağırlığında olan üç top mermisini insanlık gücü üstünde bir güçle taşıdı. Topun namlusuna yerleştirdi ve ateş etti. Üçüncü mermi Bouvetin gövdesinde büyük bir yara açtı. Gemi yan yattı. Karanlık limana doğru kaymaya başladı. Limanda Nusrat’ın döşediği ve İngilizlerin bulamadığı mayınlardan birine çarptı. Gemi iki dakika içinde altı yüz mürettebatı ile suya gömüldü.

Inflexible isimli İngiliz gemisi tabyalarımızın çok yakınına sokulmuştu. Türk tabyalarından açılan ateşten kurtulamadı. Kurtulmak için ustaca manevralarla geri çekilmeye başladı. Türk topları için kör nokta olduğuna bildiği Karanlık Liman’a girdi. Ancak burada Nusrat Mayın Gemimizin döktüğü mayınlardan İngilizlerin bulamadığı bir mayına çarptı. Çarpma anında geminin yirmi altı personeli hemen öldü. Bir İngiliz destroyeri geldi geminin mürettebatını kurtardı. Inflexible gemisi kendi haline bırakıldı. İngilizler kesin zaferi kazanmak için son güçleri ile saldırdılar.

İngilizlerin boğazı geçmek için yaptığı bu vahşi saldırısı Türk topçusunu pes ettirmemişti. Ocean zırhlı gemisi de Türk topçularının menziline girmişti. Ustaca manevralarla Türk topçusunun menzilinden uzaklaşıp Erenköy körfezine girdi. Ancak Karanlık Liman da o da Nusrat mayın gemimizin döktüğü mayınlardan İngilizlerin bulamadığı mayınlardan birine çarptı ve ağır hasar aldı. Ocean da boşaltıldı ve kendi kaderine bırakıldı.

İngiliz donanması yarıya yakın kuvvetini kaybetmişti. İngiliz Amirali De Robeck donanmaya geri çekilme emrini verdi.

Boğazı geçeceğine kesin olarak inanan İtilaf Devletleri donanması mağlup olmuş savaş alanından çekilmişti. Bir daha Çanakkale’yi boğazdan geçmeye teşebbüs etmeyeceklerdir. Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlamışlardır.

Ancak Çanakkale’yi geçip İstanbul’a ulaşmaktan vazgeçmemişlerdir. Daha denizde savaş devam ederken Gelibolu yarımadasının çıkarma yapmaya en müsait bölgesini araştırmışlardır. Müsait bölgenin neresi olduğunu da kararlaştırmışlardır.

Birleşik Donanma’nın top atışı desteğinde Gelibolu yarımadasına asker çıkarmışlardır. Fakat talih karşılarına cihanın en cesur askerine komuta eden bir askerî dehayı, Mustafa Kemal’i çıkarmış itilaf devletleri kuvvetleri Çanakkale’yi karadan da geçememiş sonuçta Çanakkale önünden çekilmişlerdir.

Türk topçusu Çanakkale’de olağanüstü başarılıdır. Çanakkale Boğazı’na giren Birleşik Donanma’nın ateş gücü çok yüksek, gemileri çelik zırhlıdır. Bu zırh ancak zırh delici özel mermi ile delinir. Düşman toplarının atış menzili 16 bin metredir. 16 bin metreden boğazın iki yanındaki tabyalarımızı bombalamaya başlamışlardır. Bizim topçularımız mermilerimizin 16 bin metreye ulaşamayacağını bildikleri için Birleşik donanmanın ateşine karşılık vermemiştir.

Birleşik Donanma’nın boğazın iki yanındaki tabyalarımıza yarım saat bomba yağdırmasına Türk topçularının ateşle karşılık vermemesini Amiral De Robeck yanlış yorumlamış tabyalarımızın çöktüğünü düşünmüş donanmayı ileri sürmüştür.

Topçularımız düşman gemilerinin ateş menziline girdiğini görünce ateş etmeye başlamışlardır. Topçularımızda zırh delici mermilerde vardır. Ancak bu mermiler çok azdır. Fakat topçularımız elimizde çok az bulunan zırh delici mermilerle yukarıda anlattığım gibi düşmanın yüzen kalelerini yaralamış gemileri savaşta kullanılamaz hale getirmiştir.

Topçularımızın isabetli atışlarından hasar gören gemiler savaş dışı kalmıştır. Bir kısım gemileri de topçularımızın ateşinden korunmak için girdikleri Erenköy Körfezinde Nusrat Mayın Gemimizin döktüğü mayınlara çarpmıştır.

Inflexible zırhlısında bulunan bir İngiliz savaş muhabiri bu durumu şöyle anlatmıştır:

“Türklerin uzun süre ateşlerimize karşılık vermemesi hepimizi şaşırtmıştı. Fakat tam 12:20 de kendimizi müthiş bir ateş yağmuru içinde bulduk. Bir Türk mermisi Inflexible zırhlısının ön direğini parçaladı ve güvertede yangın çıktı. Üç dakika sonra ikinci bir mermi taredlerden birini parçaladı. İki dakika geçmeden güvertede üç mermi birden patladı. Öteki gemilerde de hasar yüksekti.

Quen Elizabeth’in top ambarı tam isabetle hasara uğradı. İkinci mermi vinçleri parçaladı. Bir üçüncüsü de ön bacasında koca bir delik açtı.”

Tarsus’a gelenlerin tamamı Danyal Peygamberi’n kabrini ziyaret edip dua etmek. Biz de bu amaçla Tarsus’a gelmiştik.

Danyal Peygamber’in Kur’an-ı Kerim’de adı geçmez fakat peygamberimizin bildirdiğine göre Nebi’dir. Hz. Ömer Danyal Peygamber’in kim olduğunu öğrenince kabrini muhafaza altına almak ister ve kabrinin altından su geçirir. Tarsus’ta Danyal Peygamber’den başka ziyaret edilecek yerler de vardır. Fakat en önemli ziyaret yeri Danyal Peygamber’in kabridir.

Yazar

Talat Şalk

Yorum Yap

Kayıt olmadan yorum yapabilirsiniz.




Benzer Yazılar